De ogen van de vluchteling

Je hebt er vast wel van gehoord. Oorlog Syrië, vluchtelingen maken halve wereldreis om hierheen te komen, ene helft is voor opvang, andere helft weer tegen. Ook in de politiek heerst een felle strijd over wel of niet binnenhalen van vluchtelingen waar wij als burger ook van mee mogen “genieten”.
Of je met de komst van vluchtelingen eens bent of niet, vraag jezelf af, wil de vluchteling dit zelf wel en wil je de mensen hier wel daadwerkelijk heen halen? Ik hoor je denken, ‘Natuurlijk willen ze dat, of wil je ze in een oorlog laten zitten?’.
Laten we eens kijken wat de vluchteling allemaal te verwerken krijgt. Als eerste natuurlijk de verschrikkelijke traumatische oorlog waarbij deze mensen hun huis zijn kwijtgeraakt, familie voor het grootste gedeelte uitgemoord wat vaak ook nog voor hun eigen ogen is gebeurd. Ze verlaten hun stad/dorp, leveren hun privacy in, extreme stress voor een grote onbekende traumatische reis naar “the promised” land wat Europa heet. Al snel blijkt het niet echt een paradijs. Ze worden binnengehaald als vee en uitgekotst door de bevolking. Fijne binnenkomst, niet? Eindelijk in een azc en nog steeds niet weten waar je aan toe bent en nog steeds geen privacy of rust. Ook best wel traumatisch te noemen.
Ik heb minimaal 3 traumatische ervaringen geteld in een duur van 2, 3 jaar? Wat een overlevingsdrang hebben mensen.
Ik ben verhuisd van een stad naar een dorp. Dat vond ik al heftig. Ik wil niet weten hoe het voelt om vluchteling te zijn.
Links heeft het ondertussen over kansparels. Serieus? Deze mensen hebben geen normaal leven meer en politiek NL denkt aan hun overgewaardeerde economie.
Maar, nog steeds zou je denken dat ze hier willen zijn. Denk je dat? Deze mensen zijn hun cultuur kwijt, andere normen en waarden, andere eetgewoontes, geloof is anders, omgeving is anders, klimaat is anders, trauma na trauma enzovoort. Deze mensen willen hier niet zijn. De meeste Europeanen willen de vluchtelingen niet. Is dat zo moeilijk om te zien?
Zouden de vluchtelingen niet gewoon hun eigen cultuur, eigen normen en waarden, eigen eetgewoontes, eigen geloof en eigen omgeving en zelfde klimaat willen? Wat zou jij willen als je naar Syrië moest vluchten en er is geen boerenkool, Hollandse pannenkoeken of een lekkere bak chinees, Nederlandse natuur, eigen ritme, auto enz.? Juist, precies dat.
Zouden de vluchtelingen niet gewoon in hun omgeving opgevangen willen worden waar ze meer kans op rust en herstel hebben? Think about it, peace.