Gaat Dumpert dit keer echt te ver?

nikki reuvers 30 nov 2016

Verbijsterd kijk ik voor de derde keer het filmpje genaamd ‘Dikke pesttokkie knipt haar slachtoffer’. Iemand wees mij op de zogenoemde ‘topper’ van de week op Dumpert. Het filmpje is een glasharde weergave van de jeugd van tegenwoordig. In het 53 seconden durende filmpje maakt een hulpeloos meisje geen schijn van kans tegen haar twee pesters. Ze wordt zwaar mishandeld. Je hoort haar met angst in haar stem om hulp roepen, maar niemand geeft hier gehoor aan. Als ze eenmaal doorkrijgt waar de pesters op uit zijn, namelijk haar mooie lange lokken afknippen, schreeuwt ze nog in paniek “ik doe toch helemaal niets”. Of de pesters dat ook daadwerkelijk gedaan hebben, zie je niet in het filmpje dat abrupt eindigt wanneer een van de pesters met een schaar in de hand gevaarlijk dichtbij het haar van het meisje komt.

Dit is zeker niet het enige gruwelijke pestfilmpje dat op Dumpert te vinden is. Ik denk dat iedereen er weleens een op zijn of haar Facebook tijdlijn voorbij heeft zien komen. Waarom kijken wij met zijn allen nog zulke wrede filmpjes? Mediawebsite Dumpert begon in 2006 met het plaatsen van ‘grappige’ filmpjes. Het begon nog onschuldig, met het bekende filmpje waarin premier Balkenende van een skateboard viel. Maar hoe kan het zijn dat we van onschuldige filmpjes van het niveau funniest home videos nu met zijn allen ons plezier halen uit filmpjes waarin de jeugd van tegenwoordig elkaar het leven zuur maakt? Met het plaatsen van dat soort filmpjes gaat Dumpert te ver.

Mijn gedachten gaan uit naar het slachtoffer van het filmpje. De middelbare school is voor sommige onder ons al een hele opgave. Een periode die je maakt of breekt. Nu sta je voor de ogen van de hele school openbaar op internet. Alsof het afknippen van je haren alleen al niet traumatisch genoeg is. Hoe moet ze nou ooit nog naar school durven, wetend dat haar mishandeling maar liefst 1037841 keer bekeken is (en counting). Nu sta je, ongevraagd, altijd bekend als het meisje van Dumpert. Dus laten we met zijn alle in het vervolg wat meer stil staan bij de slachtoffers van dit soort filmpjes. Mensen zouden meer bewust moeten zijn dat elk filmpje dat we kijken en bij elk ‘reaguursel’ dat we achterlaten als ‘opsporen die dikke kudt’ we bijdragen aan het fenomeen Dumpert. Er moeten grenzen zitten aan leedvermaak. Wat als we met zijn alle kunnen stemmen dat een filmpje van de site gehaald moet worden. Ik zeg kudos voor dat!