Het is weer die tijd van het jaar

Florien 4 okt 2016

Het is altijd een verrassing wat als eerste verschijnt: Pepernoten in de supermarkt of de terugkerende onenigheid over zwarte piet. Toegegeven, het onderwerp is ondertussen uitgekauwd. Allang heeft iedereen een standpunt ingenomen en daarbij zich afgesloten voor eventuele tegenargumenten. Toch, aan ieder die dit leest: Denk er nog eens over na. Niet alleen vanuit je eigen perspectief, dat gegarandeerd subjectief is door allerlei factoren waar je geen invloed op hebt, maar ook vanuit het perspectief van een ander.

Gaat de discussie over slavernij dan wordt er door niemand tegenstrijdig geroepen: "Ach, dat was toch niet zo erg?". Dat was het wel, en over het algemeen wordt deze mening door al onze landgenoten gedeeld. De eeuwenlange onderdrukking van de zwarte bevolking door blanken is niet iets waar men luchtig over doet en mag doen. Toch blijkt het taboe om te opperen dat Sinterklaas met zijn pieten heel wat gelijkenis toont met de verhoudingen tijdens de periode van de slavernij. Wanneer men even de tijd neemt om rationeel na te denken, daagt het besef dat er wel degelijk een scala aan overeenkomsten te vinden is.

Racisme en discriminatie zitten zo diepgeworteld in onze samenleving dat menig autochtoon ze niet zal opmerken, wat wellicht begrijpelijk is. White Privilege, zou een Amerikaan het verschijnsel noemen. Je weet niet hoe racisme werkt omdat je het niet meemaakt. Als blanke kun je ook niet bepalen wat wel en wat niet racistisch is. Iemand die dit wel ervaart en hierover in discussie gaat om de oorzaak van het probleem aan te pakken zouden we dus niet moeten negeren. We kunnen de gekwetste gevoelens van een grote groep Nederlanders niet langer opzij schuiven en goedpraten met: "Maar het is onze traditie".

De reactie die hierop vaak volgt is: "Het gaat slechts om een kinderfeest!" En inderdaad, dat klopt. Het is een kinderfeest. Een kinderfeest dat zijn betekenis noch feestelijkheid zou verliezen wanneer er veranderingen worden aangebracht wat betreft de viering ervan. Er hoeft maar zo weinig veranderd te worden, en het zal heus niet ten koste gaan van het plezier van de kinderen. Schrap simpelweg de geschminkte huidskleur, rode lippen, oorbellen en pruik. Een feest is geen feest wanneer er anderen tekort moeten worden gedaan om het te vieren.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het is weer die tijd van het jaar
Sluiten