Blote billen versus blote rug

Daar sta je dan als 13 jarig knulletje. Je hebt net gehoord dat mama ziek is en dat ze naar het ziekenhuis moet om beter te worden. Je hebt gelukkig lieve familie en vriendjes en ook je broertje en papa. Maar toch, het is mama, en die is heel erg ziek.
Je bent 14 en gaat naar de middelbare school. Ondanks de operatie, chemo’s en bestralingen kunnen de dokters je ma toch niet beter maken. Ze zal nog wel een tijdje leven, maar ja, daar sta je dan. Gelukkig heb je in ieder geval je vrienden.
Je pubert, krijgt een vriendinnetje, je gaat alleen op vakantie, je haalt je diploma … en je ziet je moeder steeds meer veranderen. Hoe ouder je wordt, hoe beter je je beseft wat de ziekte met haar doet. De medicatie die haar in leven moet houden, maakt haar op andere manieren ook steeds weer zieker. En je wil wel alles voor haar doen, want zij is je moeder.
Je bent 20, je ligt in radeloze paniek naast je moeder op de vloer en hoopt en bidt dat de ambulance snel komt. Als de ambulance met daarin je moeder wegrijdt, vloek en jank je de wereld bij elkaar. Maar je hebt gelukkig wel je vrienden. Samen met je vader, je broer en je familie vormen ze een cirkel van liefde en steun om die ene mooie vrouw, die prachtige moeder.
Je zoekt een uitlaatklep, je studeert en sport als je niet aan het ziekbed van je mam zit. Je zorgt goed voor je lijf. Weinig tot geen alcohol, niet roken of blowen, gezond en gevarieerd eten en veel, heel veel sporten. Samen met je vrienden.
Je bent 21. Jullie vrienden staan om de kist heen en houden honderden rozen vast op de begraafplaats. Jullie moeder was en is bijzonder geliefd en uit liefde en respect voor haar brengen zij dit eerbetoon aan jullie ma. Jullie moeder is meer dan 40% van jouw leven doodziek geweest, maar heeft je wel geleerd te leven.
Je viert je 22e verjaardag en je broer zijn 19e. De eerste verjaardagen zonder moeder. Uit naam van je moeder wandelen familie en vrienden de Dam-tot-Dam-loop voor Pink Ribbon. Financieel en sportief gezien wordt het een groot succes.
Jij hebt je vrienden, je studiematen en met je vrienden vat je het plan op om ook iets te doen. Jullie maken een artistieke kalender vol mooi naakt. De oude Grieken en Romeinen zouden er jaloers op zijn. Musea hangen vol met soortgelijke schilderijen en foto’s of zijn gevuld met standbeelden. Met soortgelijke beelden. Maar de opbrengst van jouw kalender mag niet naar het goede doel. 2 half blote vrouwen op de cover mag wel, maar jullie mooie blote billen mogen niet?