Wit voetje halen!

Mark Aretz 21 okt 2016

”Een wit voetje halen” doen we allemaal wel eens. “De voet tussen de deur” is een eeuwenoude verkoop techniek die tot de dag van vandaag nog steeds letterlijk gebruikt wordt om het evangelie thuis te brengen en “op grote voet leven” kennen de meeste van ons ook wel. De vrolijke animatie film “Happy Feet” met een zingende pinguïn kreeg een Oscar en de Amerikaanse filmklassieker “Footloose” won vele prijzen. Met oud en nieuw wordt menig “Voetzoeker” afgestoken en de laatste tijd zijn de nodige Killer-clowns na een nachtje cel weer op “Vrije voeten”! Liefhebbers van blote voeten hebben een “voetfetisjisme” en de uitleg van een “Voetjob” laat ik maar achterwege anders kan ik thuis een krachtige voet onder mijn achterste krijgen! Sommige voeten hebben nogal wat “voeten in de aarde” en zo kan je jezelf bij een echtelijke twist soms maar beter “uit de voeten maken”. In het voetbal wordt elke voetballer in zijn carrière wel een keer geconfronteerd met een voetblessure die de speler soms maanden uit de roulatie kan houden. Oud-Feyenoorder Sekou Cisse speelde maanden met een gebroken teen en de voet/enkel blessure van Marco van Basten betekende einde carrière voor hem. Mark van Bommel miste twee EK’s door een hardnekkige voetblessure. In 2006 klaagden de gehele Oranje selectie over pijn in de voeten veroorzaakt door de nieuwe zwarte schoenen die zij droegen onder hun uitgaantenue. De door de KNVB met spoed opgetrommelde schoenmaker kreeg de opdracht om alle dertig paar schoenen op te rekken. Dat Edwin van de Sar maat zes-en-veertig heeft en Wesley Sneijder een klein maatje veertig was een voorspelbaar “voetnieuwtje”. Zo houden voetbal-voeten ons wel bezig maar van de week las ik een opmerkelijk voet-bericht. De huidige bondscoach van Jordanië, de Engelsman Harry Redknapp, heeft zijn vrouw onbedoeld een ernstige voetblessure toegebracht. De voormalige trainer van onder meer Southampton, Tottenham Hotspur en Queens Park Rangers wilde zijn vrouw af zetten bij een winkelcentrum. Toen Harry wegreed had hij niet in de gaten dat zijn vrouw nog vast zat aan zijn Range Rover en zonder het in de gaten te hebben reed hij over haar voet! Nu zal ik de gruwelijke details van dit bizarre en bloederige ongeluk verder niet benoemen maar zij gilde het uit van de pijn en na een uren durende operatie maakt zij het gelukkig goed. Hoe de zwaar gehavende voet van de vrouw van een voetbaltrainer uiteindelijk kan uitdraaien op een “wit voetje”….…,spijtig genoeg voor haar wel één van gips!