Wie niet lacht, wie niet wint

Yaniek Valerius 7 sep 2016

Een goed gevoel voor humor is één van de belangrijkste eigenschappen (al dan niet de belangrijkste) die een mens kan bezitten. Dit werd afgelopen week weer pijnlijk duidelijk.

Ik was met wat collega’s toen het onderwerp ‘kinderprogramma’s van vroeger’ voorbij kwam. Het ene na het andere programma werd opgenoemd. Er was één persoon die geen enkel programma herkende. ‘Wat heb jij voor nare jeugd gehad zeg?!’ Zei ik lachend. Vervolgens kreeg ik een uiteenzetting over hoe zwaar hij het vroeger had. Gescheiden ouders, geslagen thuis, gepest op school, noem het maar op.

Ik stond met mijn oren te klapperen. Wat ís dit? In een uiterste poging van wanhoop probeerde ik mijzelf te overtuigen dat hij wellicht een grap maakte. Dat hij een meester in sarcasme was en ik er met open ogen in was getuind. Maar nee. Meneer was bloedserieus.
Ik besloot me volwassen op te stellen en bood mijn excuses aan, en daarmee was het afgedaan. Maar dit is eigenlijk de omgekeerde wereld. Juist de mensen die ironie, sarcasme en cynisme niet aanvoelen zijn de rest van de wereld een welgemeend excuus verschuldigd. Dit zijn namelijk de mensen die keer op keer een grappig bedoelde opmerking weten om te buigen naar een zeer ongemakkelijk moment.

Ik ben er heilig van overtuigd dat er een aantal mensen is dat hét gewoon niet heeft. Ik heb zo’n persoon namelijk al eens ontmoet. Het ontbrak haar absoluut niet aan intelligentie, ze was verder prima ontwikkeld. Het moge duidelijk zijn dat zij achteraan stond toen de potjes humor werden uitgedeeld. Als ze überhaupt in de rij stond. Waarschijnlijk had ze andere prioriteiten.
Voor de duidelijkheid, ik doel niet op mensen die niet míjn gevoel voor humor delen. Nee, ik heb het hier over de mensen die geboren zijn met een ernstig gebrek aan humor. Die, wanneer je de grap van het jaar maakt, vragen om uitleg. Die niet lijken in te zien dat ze de sfeer verpesten door serieus in te gaan op sarcastische opmerkingen. Die niet doen aan leedvermaak, zelfs niet in de mildste vorm.

Ik denk dat we kunnen stellen dat humor ontzettend belangrijk is. Natuurlijk zijn er momenten dat je even serieus moet zijn. Ik wil alleen maar zeggen dat het leven te kort is om altijd met een sikkeneurig gezicht rond te lopen. Humor maakt het leven iets dragelijker. Voor jezelf, maar met name voor de mensen om je heen.