Lieve Monica

IreneBlaauw 7 sep 2016

Lieve Monica,

Ik kwam een nieuwsbericht over jou tegen op social media. Ja, zelfs aan de andere kant van de oceaan is jouw verhaal groots ontvangen. Duizenden mensen hebben laten weten wat ze van jouw 317 kilo vinden en ik kan je vertellen dat niet iedereen even enthousiast reageerde. In Nederland vinden we het nogal wat om 317 kilo te wegen en de doelstelling te hebben om 445 kilo te wegen.

Ik raakte geëmotioneerd door jouw verhaal. Ik vind het erg om te lezen dat jij je steeds “sexier” voelt wanneer je steeds groter wordt. Waarom wil je “sexier” zijn? Jij bent een mooi mens en daar hoef jij jezelf niet voor te veranderen. Ook hoef je je niet vol te eten, om hulp te kunnen vragen.
Lieve Monica, misschien geloof je mij nog niet, maar je hebt al dat eten echt niet nodig om je beter of mooier te voelen. Je hebt al dat eten niet nodig om dat beetje aandacht, steun en liefde te krijgen. Nee, je hebt dat eten niet nodig als een masker om je achter te verschuilen.

Ach Monica, ik zou zo graag willen dat je wat liever voor jezelf zou zijn. Je hoeft je niet continue te bewijzen om uniek te zijn, want je bent al een uniek en speciaal mens. Misschien denk je nu wel, die gekke Nederlandse praat maar wat. Helaas heb ik jarenlang getobd met een eetstoornis. Nee, anorexia is niet hetzelfde als 317 kilo, maar toch zie ik gelijkenissen. Ik at zo min mogelijk en wilde zo dun mogelijk zijn, ik snakte naar hulp en een beetje liefde. Ik wist alleen niet hoe ik om hulp kon vragen, ik wist niet hoe ik moest vertellen dat het eigenlijk niet zo goed met mij ging. Dus ik dacht dat het afvallen mij de oplossing bood voor al mijn problemen. Nu ik genezen ben, besef ik maar al te goed wat ik mijn lijf heb aangericht. Ik besef ook maar al te goed dat het ook allemaal anders had kunnen aflopen.

Weetje Monica, je kunt genezen van eetproblemen. Je kunt je leven weer terugkrijgen. Ik zou het jou zo gunnen dat je weer met jezelf door één deur kan. Ik zou je zo graag willen helpen, als het moet vertaal ik dit berichtje voor jou in het Engels. Lieve Monica, vergeet alsjeblieft niet dat je zoveel meer waard bent dan die 317 kilo.

Heel veel liefs uit Nederland!

Groetjes Irene