Waarom Moslims Minder Mogen

Terwijl ik door Facebook scroll, zie ik een artikel van de BBC, waarin de auteur zich afvraagt wat er toch aan de hand is in Duitsland. Bomaanval, schietpartij, iemand vermoord met een machete. Inderdaad een grimmige week voor de Duitsers. Tegen beter weten in lees ik ook het commentaar van de BBC lezers. En ja hoor, een golf van haat en xenofobe opmerkingen aan het adres van Moslims en de vluchtelingen spat van het schermpje van mijn telefoon. Blijkbaar worden wij in het Westen “gebombardeerd, afgeslacht, afgeschoten en verkracht”. Inderdaad, hoor ik daar nu een drone overvliegen? Oh nee, de bombardementen, slachtingen, verkrachtingen en afschieten van mensen gebeurt voornamelijk in het Midden Oosten. Dit is waarom de vluchtelingen hiernaartoe zijn gevlucht.

De aanvallen in Nice en Duitsland werden gepleegd door mannen die elke keer als ‘onstabiel’ door de specialisten en commentatoren worden beschreven. Het zijn zowaar gewone, verwarde mannen. Hun geloof doet er niet toe. De vrouw die vorige week met een machete werd vermoord in Duitsland bleek van Poolse afkomst te zijn. Mijn landgenoten kennende, verwachtte ik ook op het ‘Poolse internet’ racistische en xenofobe opmerkingen. Ik open het eerste artikel van een de grootste kranten in het land, en bingo! De haat doet mijn ogen bijna wegsmelten. Blijkbaar is het wel erg makkelijk om te vergeten dat er in Polen jaarlijks bijna 150 vrouwen worden vermoord door hun partner en/of echtgenoot. Elk jaar! Maar dat is nu de tragedie van de vreemdeling. Moslims worden nog steeds gezien als vreemdelingen in Europa; elke misstap door een Moslim weegt veel zwaarder dan wanneer dezelfde misstap wordt begaan door een niet-Moslim. Dit probleem komt ook voor in Amerika: de blanke Dylan Roof die het gemunt had op de zwarte gemeenschap is geen terrorist. De schutter in Orlando die 49 mensen van het leven had beroofd wél. Maar hij was dan ook een Moslim.

Een gewelddadige misstap van een individu wordt de verantwoordelijkheid van de onschuldige meerderheid. Die meerderheid krijgt uiteindelijk de rekening gepresenteerd, in de vorm van witte neonazi’s en politieke bloedhonden. En wat vergeten wij toch makkelijk dat de vele doden die nog in het Midden Oosten vallen, het slachtoffer zijn geworden van de Westerse inmenging in de plaatselijke politiek. En natuurlijk, van onze Westerse terreur in de vorm van: bommen, drones, kogels, verkrachtingen…