Boos over vertrutting?

Rheijne 20 jul 2016

Vorige week las ik een stukje in de Metro over Gerard Ekdom. Hij maakte zich boos over de kritiek op voormalig Spice Girl Victoria Beckham die haar dochtertje op de mond zoende. Hij richtte daarom een facebookpagina op tegen vertrutting die meteen door heel veel mensen werd geliket. Want al die mensen waren ook boos. Net als hij.
Klagen over kritiek is exemplarisch voor de maatschappij waarin wij leven. We klagen wat af, maar aan de andere kant wordt volop de ruimte gegeven aan de criticasters door de podia die social media heten. En als je niet tegen bent, ben je dus voor, zou Cruijff zeggen. En vervolgens zou hij vast zeggen dat als je scoort, je mensen hebt die blij daar blij om zijn en mensen hebt die daar boos om zijn. Zo zijn er dus óók mensen die blij waren, maar die boos zijn op de mensen die boos zijn. En daar is Gerard er één van. Volg je het nog?
Okay, stel dat er geen facebook, instagram, twitter of wat dan ook zou zijn, zoals in de good old days. Een deel van de roddelbladlezers vindt het prima wat Victoria doet, maar er is ook drie procent die vindt dat je dat niet kunt maken. Die lezen het, winden zich erover op, maar gaan verder met de orde van de dag. Natuurlijk ga je geen brief schrijven, want tegen de tijd dat je een pen en papier hebt is de emotie al weggeëbd. Maar social media biedt de mogelijkheid voor die drie procent om de gedachten, die nog volop navibreren in de emotie, meteen in tekst om te zetten en de cyberspace in te knallen. Zo ontstaan boze reacties op een foto op facebook, want sommige mensen worden nu eenmaal snel boos. En natuurlijk verander je iets wat voortkomt uit een paar honderdduizend jaar evolutie, niet zomaar even door een facebookpagina aan te maken tegen vertrutting.
Maar moraalridder Ekdom denkt daar anders over. Stampvoetend maakt hij een facebookpagina aan omdat hij boos is op de mensen die boos zijn op Victoria. Want hij heeft het helemaal gehad met die vertrutting. Hij zal die drie procent eens namens die andere 97 procent laten weten dat ze het helemaal verkeerd zien en dat ze niet zo moeten zeuren.
Ik kan niet voorkomen dat mensen boos worden op mij omdat ik iets zeg over Ekdom, die op zijn beurt boos is op mensen die niet in zijn morele plaatje passen, en die mensen weer boos zijn op Victoria om haar zoen. Het kan mij ook niet schelen. Ik zou al die boze mensen eens willen oproepen om te stoppen met boos worden en écht te gaan genieten van het leven. Zoals Victoria en haar dochter.