Het is maar een idee

Sven Lindgreen 30 mei 2016

De KNVB heeft een masterplan ontwikkeld. Het is de bedoeling dat we in 2026 weer tot de internationale top behoren. Het Nederlands voetbal zit in een dal en na jaren moet er toch iets gebeuren. Zo presteerden de Nederlandse clubs dit seizoen bijna net zo slecht als Polen, Griekenland en Wit-Rusland en wist Oranje zich niet te plaatsen voor het EK.

Met dit plan moeten voetballers opeens een winnaarsmentaliteit krijgen. Die schijnen voetballers in Nederland namelijk niet te hebben. Maakt het ze dus niet uit of ze winnen? Boeit het ze niet of ze het EK halen? Zijn ze drukker met hun nieuwe auto of welke hoed ze op een gala dragen?

Ondertussen levert Steven Kruijswijk een wereldprestatie in Italië. Wat voor masterplan zal daarachter zitten? Zo’n mentaliteit krijg je toch niet zomaar? Wout Poels tijdens Luik-Bastenaken-Luik hetzelfde verhaal. En hoe zit dat met Max Verstappen? Hoe heeft hij de winnaarsmentaliteit gekregen om de Grand Prix van Spanje te winnen?

In de tussentijd slaat op Roland Garros Kiki Bertens de nummer drie van de wereld naar huis en een tijd terug won Michael van Gerwen de Premier League of Darts. Hoe hebben zij die mentaliteit gekregen? En toen Dafne Schippers wereldkampioen werd op de 200 meter dan? En Nouchka Fontijn toen ze de WK-finale haalde? En welke masterplannen hebben Epke, Ranomi, Marianne, de schaatsers en de korfbalploeg gehad, waardoor zij al jaren de beste van de wereld zijn?

Natuurlijk zal overal wel een plan gemaakt zijn. Er is echt wel iets aan voorafgegaan voordat we de beste hockeyvrouwen van de wereld hadden, maar waarom waren in het voetbal andere zaken al die jaren belangrijker? Zal de directeur van de schaatsbond ook de keuze tussen Thialf en Almere hebben laten afhangen van een warme of koude kroket? Zal Danny Blind ook als hockeybondscoach zijn aangesteld?

In bijna elke populaire sport blinkt Nederland dit jaar uit, maar juist met de sport die de Hollandse school kent, zakken we steeds verder weg. Ik stel voor dat we de huidige selectie op trainingskamp sturen met bovengenoemde sporters. Laat Memphis een dagje door de bergen fietsen met Kruijswijk, laat Cillessen een dag aan de rekstok hangen met Epke en laat Blind een dag zijn forehand trainen met Kiki. Niet dat ze daardoor opeens hun man voorbij komen, een penalty stoppen of een bal afpakken, maar misschien krijgen ze dan vóór 2026 een winnaarsmentaliteit. Het is maar een idee.