Foei Rutte!

Robin Meerman 30 mei 2016

Zoals gebruikelijk vond afgelopen vrijdag het gesprek met onze minister-president plaats.
Alhoewel “onze”?
Ik behoor tot de groep van veelvuldig door hem gepakte ouderen en hij is daarom al lang niet meer “mijn” minister-president, of beter gezegd: niet meer de minister-president van “mijn” keuze.
Maar goed, terug naar het gesprek van afgelopen vrijdag.
Voor een belangrijk deel ging dit gesprek over Simons, de keuze die zij voor DENK gemaakt heeft en de bagger die zij daarmee over zich heen kreeg.
In die discussie ga ik mij niet mengen. Dat doen al heel veel landgenoten en met meer bezieling en beter dan dat ik dit doe.
Maar ik schrok hier toch behoorlijk van de woordkeuze van Rutte.
Van een minister-president mag toch verwacht worden dat deze min of meer boven de partijen staat en zich in hoort te zetten voor alle personen uit onze samenleving. Hij hoort naar mijn stellige overtuiging in geen geval groepen uit onze samenleving te discrimineren.
En dat deed hij wel!
Daarom kreeg ik bij zijn woorden toch wat nare gevoelens.
Met opgekrulde tenen hoorde ik hem oreren over gekken, idioten, achterlijken, gladiolen die racistische opmerkingen maken en doorgeslagen Tokkies.
Goed, er valt veel te zeggen over de krachttermen en beledigingen die Simons kreeg, al of niet geheel of ten dele door haar over zichzelf afgeroepen. Maar daar hebben we dan toch ons Wetboek van Strafrecht voor?
Welk recht heeft Rutte om de wat minder met verstand bedeelde landgenoten en psychiatrische patiënten in verband te brengen met de uitlatingen naar Simons?
Maar bovenal, welk recht heeft hij om de leden van de Amsterdamse familie Tokkie hier met dergelijke kwalificaties in te betrekken? Het is al triest genoeg dat deze familie sinds 2004, weliswaar door eigen gedrag, maar ook dank zij het misbruik dat de media van hen maakte, als “asociaal” bekend staat. Hun naam werd met die betekenis zelfs in de Dikke Van Dale opgenomen.
Maar ik heb toch echt niemand van deze familie iets over Simons horen zeggen!
Je hoort al langere tijd niets meer over de Tokkies in de media. Ik ken ze niet, maar misschien doen zij wel hun uiterste best om het stempel dat zij ooit kregen, door goed gedrag van zich af te werpen.
En dan plaatst “onze” minister-president ze ineens weer in ongunstige zin midden in de belangstelling!
Foei, meneer Rutte, een woord van excuus is hier zeker op zijn plaats!