”VROUW”, je zal het maar zijn….

Columnist-Moazza 30 mei 2016

Zoals gewoonlijk ga ik elke donderdagavond langs de bibliotheek wanneer ik klaar ben sporten. Omdat ik dit keer zin had in een frietje duurde het wat langer vooraleer ik aankwam met als gevolg: "De bibliotheek is gesloten". Er begon wel een lezing binnen één minuut. Ik besloot hieraan deel te nemen en dit zonder enige vorm van spijt.

Het onderwerp was: “Vrouw zijn in het Midden-Oosten”. Elke dag krijgen er in Egypte 98,9 % vrouwen te maken met ‘seksueel’ geweld. Onze spreekster die daar aan het studeren was werd ook vaak lastig gevallen. Af en toe een hand in haar haar of op haar bil. Eindeloze ‘overdreven’ complimenten van allerlei mannen. Na een tijdje ben je het gewoon zat en wil je gewoon heel snel weg. Mannen die manipuleren, hormonaal beïnvloed en beweren dat ze het allemaal goed bedoelen. De vrouw wordt daar als lustobject gezien. Een Westerse vrouw = voortdurend op zoek naar seks. Althans dat denken de mannen daar.
Niet alleen Annabell had er last van. Alle vrouwen hebben daar last van seksuele intimidatie. Het grote verschil is dat Annabell elke moment weg kon gaan. Terug naar België. Terug naar Europa. De vrouwen daar zijn net dieren in een kooi en kunnen geen kant op. De oorzaak van dit probleem ligt bij verschillende aspecten. De cultuur, de normen en waarden daar en de regime. Seksisme, vrouwen worden als lustobject gezien in het Midden-Oosten. Alsof dit het ergste is. Wat ik erger vond is namelijk dat we niet eens naar het nieuws hoeven te kijken om dit fenomeen terug te vinden. Want er is hier in Europa precies hetzelfde aan de hand.

Ja, echt waar… Er is sprake van seksisme in EUROPA en dan zeggen mensen dat de Islam vrouwen onderdrukt. Je kan mij niet wijs maken dat de Islam mannen promoot om de vrouwen als lustobject te zien. Vrouwen worden lastig gevallen op straat, op de werkvloer, of in de privésfeer, seksisme leidt tot structurele machtsonevenwichten. Vrouwen worden ook onderdrukt in Europa en dat heeft hier met niks religieus te maken. We verzwijgen onderwerpen waar niet over gezwegen moet worden. We hebben het over onderwerpen die ons eigenlijk niet aangaan. We bemoeien ons met zaken die ons niet aanbelangen. Een vrouw kan in praktijk niet succesvoller zijn dan een man. Dit is namelijk niet gewoonlijk. Ongepast! Dit ook in de journalistiek waar de mannen de macho’s zijn. Een vrouw hoort dezelfde kansen te krijgen. Hier en in de rest van de wereld… maar los het probleem alstublieft eerst hierop.

Moazza – (Pseudoniem)