Champions Leeg

oscar1970 6 mei 2016

Ja UEFA, het is gelukt. El Clásico was niet meer mogelijk, dus werd het El Derbi. Een Champions Leeg finale tussen twee teams die geen kampioen zijn. Er moet immers zoveel mogelijk kijkvee achter de tv zitten, en dat werkt nou eenmaal niet met een kampioenenfinale PSV – AA Gent.

Toch is er een tijd geweest dat dat soort finales wél werkte. Begin jaren 70 van de vorige eeuw. Koning Voetbal was een oranje leeuw. De aanvallende flair van Ajax, het harde werken van Feyenoord. En die twee kwaliteiten samen in het Nederlands Elftal. Totaalvoetbal. Niemand had er een antwoord op. Totdat in 1974 de FIFA de schwalbe in het interlandvoetbal legaliseerde en de UEFA later hetzelfde deed in het clubvoetbal.

Ik begrijp de UEFA wel. Elk jaar Ajax–Feyenoord als Champions League finale gaat op den duur vervelen. Logisch dus dat de UEFA het Europese voetbal verrijkt met doodschoppen en spelers die daarop de vermoorde onschuld uithangen. Het constante gezeur om strafschoppen, vrije trappen, gele en rode kaarten. Want daar kunnen die Nederlanders met hun eerlijke voetbalhart niet tegen. Des te knapper is dan ook dat Ajax in 1995 alle voetbalhoofdprijzen van de wereld pakte. Zonder ook maar één buitenlander in de basiself.

Ik had daarna goede hoop dat het weer goed kwam met het voetbal. Maar toen voerde de UEFA financiële doping in. Clubs werden fabrieken, ontdaan van elke vorm van traditie en liefde voor de sport, gefocust op het grote geld. Veel van die Europese voetbalfabrieken hebben ieder meer budget dan de hele eredivisie bij elkaar. Inderdaad, "més que un club". Titels worden niet meer verdiend, maar gekocht, in badkuipen waar borden “respect” en “fair play” staan.

Het spelletje zelf is inmiddels net zo hol en leeg als die twee genoemde kreten. Levend schaak. De wil om te winnen heeft plaats gemaakt voor de angst te verliezen. Waar vroeger de aanvallers tegen de harde werkers speelden, zijn het nu de schoppers tegen de jankers. Tweemaal drie kwartier slaapverwekkende leegte met af en toe een hoogtepuntje, “counter” genaamd. Champions Leeg. Ronduit belachelijk dat er tienduizenden mensen op af komen, en miljoenen er de tv voor aanzetten.

De UEFA begrijpt mij niet. Ik kijk al jaren geen Europees voetbal meer. Ik kots onderhand van elk jaar El Clásico of El Derbi als Champions Leeg finale. Goed dat Leicester City volgend seizoen meedoet. Een club naar mijn hart. Zij mogen van mij winnen. Alleen niet als Ajax of PSV de tegenstander in de finale is.