Bevuilen van het nest

“Zou je dat wel doen?”, vraag ik aan het meisje, hooguit een jaar of 19, voor me. In de ene hand draagt ze een biertje, in de ander een sigaret. Ze trekt haar wenkbrauw op, brengt de sigaret naar haar mond, inhaleert en antwoordt mij: “Tuurlijk, waarom niet?”, terwijl ze de rook uitblaast. Ik wijs naar haar buik. “Daarom.”

Die avond was ik in een club, waar ik eigenlijk te oud voor ben, met een meisje tegenover mij die te jong leek om moeder te zijn. Aan haar buik te zien was ze al een mooi eindje op weg. Of ze had van zichzelf al een dikke buik.
Zij was alweer vertrokken en hoorde ik haar verder op zeggen: “Waar bemoeit die gast zich mee?” Inderdaad, waar bemoei ik mij mee. Wie ben ik als ‘gast’ om haar aan te spreken op haar rookgedrag, terwijl ik er zelf ook stond te roken. Wie ben ik om te oordelen over hoe zij omgaat met haar zwangerschap?

Ik snap dit soort vrouwen -in dit geval dat meisje- niet. Het soort dat stug door blijft roken tijdens de zwangerschap. Het was niet de eerste keer dat ik er eentje zag en het zal ongetwijfeld ook niet de laatste keer zijn. Vaak komen deze vrouwen met excuses als ‘ik kan echt niet zonder een sigaret’ en ‘als ik niet rook, stress ik té veel en dat is ook niet goed voor de baby.’

Dan denk ik van: flikker toch op met je zielige excuus. Je verdient een schop onder je hol. Een zacht, corrigerend schopje. Kun of wil je niet in zien dat die dingen slecht zijn voor je ongeborene? Het idee dat een vrouw die zo denkt een kind op moet voeden doet mij dan ook een beetje zeer. Oké, haar rook- en de alcoholgedrag heeft misschien weinig te maken met hoe zij als moeder haar kind gaat opvoeden, maar de mok met ‘beste moeder van de wereld’ verdient ze bij voorbaat al niet.
Nee, als je als moeder je eigen leed boven het leven van je ongeboren kind verkiest, dan vind ik je een hele slechte moeder. Voor het kind, en de moeder, hoop ik dat hij of zij gezond ter wereld komt en dat ik mij nergens om druk heb gemaakt. Wie weet komt de moeder zelfs nog tot het besef om te stoppen met roken en alcohol.

Later op de avond zag ik haar weer aan de bar staan. In haar linkerhand een sigaret, in de rechter een nieuw biertje. Domme trut.