Maar laten we elkaar daarna wel aankijken

CustersEva 18 mei 2016

Leuk, om in deze tijden moslim te zijn. De hele dag mag je jezelf bewijzen en uitleggen dat je niet zoals ‘hen’ bent.
Het waren namelijk geen moslims die op 7 januari in Parijs en op 22 maart in Brussel met kalashnikovs een aanslag pleegden. Dat waren psychisch gestoorde mensen die iets gruwelijks gedaan hebben en aan het einde van de aanslag Mohammeds naam schreeuwden. Deze mensen gebruiken hun geloof om hun slechte daden te verantwoorden en te rechtvaardigen in de naam van een hogere macht.
Deze mensen hangen jammer genoeg nog in de gedachtegang van Bush: “You are with us, or you are against us”. Is dat niet wat vijanden schept?

Kunnen we partijen die aanzetten tot haat verbieden? Het is zowel een lastig moreel als wettelijk dilemma. Wat doe je immers als mensen hun vrijheid gebruiken om de vrijheid bij anderen af te nemen?

Vooral in commentaar op de aanslag in Parijs wordt retorisch gesproken over ‘een aanslag op de vrijheid’. Ik neem aan dat daarmee vooral de vrijheid van meningsuiting wordt bedoeld.
Vrijheid van meningsuiting is een begrip dat door iedereen anders geïnterpreteerd wordt. Vrijheid van meningsuiting geeft nu het recht anderen te beledigen, hoe rot het helaas ook moge zijn.
Het moet kunnen en het is toegestaan om kritiek te uiten. Maar dat iets kan, betekent nog niet dat het altijd hoeft.
Geweld is een probleem en geen oplossing. Wij moeten samen leven op deze wereld, met al onze verschillende meningen en ideeën.

We kunnen het hartgrondig met elkaar oneens zijn. We zouden vol onbegrip elkaars standpunten kunnen aanhoren en onze eigen standpunten kunnen verdedigen.

Maar laten we elkaar daarna wel aankijken, zonder angst en haat, en beseffen dat we het nooit eens zullen worden, maar wel met elkaar in vrede verder kunnen leven.
Ik ben tegen elke vorm van geweld, ik verafschuw de aanslagen en de gedachtegangen van de mensen die er verantwoordelijk voor zijn.
Maar laat iedereen in zijn waarde, ook die enkeling die het zich in kan denken waarom deze gehypnotiseerde mannen de aanslagen gepleegd hebben. Zolang zij niemand oproepen om te moorden mogen zij hun mening delen.

Laten we de aanslagen alsjeblieft niet afschuiven op alle moslims die we toevallig tegenkomen in de buurtsupermarkt. Zij staan hier volledig los van, hoewel ze er helaas wel mee geassocieerd worden
Laten we alsjeblieft gewoon normaal doen tegen elkaar.
Geen haat. Liefde.