Waar een klein land …

Ratfish 18 mei 2016

Wij Nederlanders gaan impulsief om met sportsuccessen. Schoorvoetend tonen wij ons bewonderaar van een talent, immer met die calvinistische slag om de arm. De sporter in kwestie zou immers zomaar een bedrieger kunnen zijn. Die gratuite remmingen verdwijnen echter als sneeuw voor de zon wanneer onze zonen en dochters het wereldpubliek bereiken. Zo ook bij de bijzondere prestatie van Max Verstappen in Barcelona.

Was er voorafgaand aan zijn GP-overwinning nog geen abonnee te vinden voor Ziggo Sport, sindsdien klaagt de publieke opinie steen en been dat er geen live-Max te zien was op het open net. De kranten pakten uit met paginalange relazen, vaak goed geïnformeerd want die sportjournalisten wisten het wél. Leuk ook om al die reacties van collega-sporters te lezen; de felicitaties van Umberto, Borsato en Mark Rutte nemen we daarbij voor lief.

In de nachtuitzending van WNL van dinsdag op Radio1 vroeg de redactie zich af: ‘Waarom is Richard De Mos, Haags fractievoorzitter van de Groep De Mos en de Ouderenpartij, eigenlijk nog niet gebeld voor een reactie op de overwinning van onze eigen Max Verstappen?’ Den Haag ligt tenslotte vlakbij Limburg en De Mos is een toonaangevend lid van de sportvolgende elite. Voeg daarbij een gretige redactie en het volgende kabinetsstukje was een feit.

Presentator: ‘Wat ging er door u heen toen u het zag?’
De Mos: ‘In ieder geval een fantastische prestatie voor iemand van die leeftijd.’
Presentator: ‘Waar was u op het moment dat Max Verstappen de streep passeerde?’
De Mos: ‘Ik was gewoon thuis, en heb een uitgebreide samenvatting gezien.’
Presentator: ‘Kijkt u elke wedstrijd? U staat een beetje bekend als Formule 1-fan?’
De Mos: ‘Ik ben eigenlijk meer een voetbalfan.’

PS: Makkelijk scoren dit voor een columnist natuurlijk. Er was wel degelijk een reden om De Mos te interviewen. Hij wil Verstappen naar Den Haag halen voor een ‘pitstop bij Paleis Noordeinde’. "Met Max Verstappen kan Den Haag van haar ambtenaren-imago afkomen."