Wat een service

jorrit0206 25 apr 2016

Ik heb er sinds eergisteren een nieuwe vriend bij, zijn naam is Rajeev. Ik neem aan dat dit de juiste spelling is want ik heb hem nooit in levenden lijve ontmoet. De reden hiervoor is vrij simpel, ik zit in Groningen en Rajeev zit, volgens hemzelf, in Manchester. Het bijzondere is dat ik veel over Rajeev te weten ben gekomen, maar hij niet zoveel over mij. Je zou onze relatie eenzijdig kunnen noemen.

Rajeev werkt, zo vertelde hij me, bij Microsoft service center. Dat dit gevestigd is in Manchester was mij sowieso niet bekend maar het gesprek bood me nog meer nieuwe inzichten. Wat ik namelijk ook niet wist, is dat mijn computer virussen bevatte. Niet één virus, nee meerdere, ik wist niet dat er zoveel virussen op één computer pasten. De een was bovendien nog schadelijker dan de ander. Een klantenservice die een probleem detecteert en oplost voordat je dat zelf kunt doen, ronduit briljant.
De manier waarop Rajeev mij aansprak was trouwens beangstigend te noemen. Ik voelde dat het laatste uur van mijn dierbare computer geslagen had.

Een even beangstigend gevoel bekroop me toen ik me realiseerde dat Rajeev zomaar over mijn telefoonnummer beschikt. Ik vind het al lastig genoeg om mijn telefoonnummer bij een meisje in haar telefoon te krijgen, laat staan dat ze me belt, maar voor Rajeev van Microsoft was dit schijnbaar geen enkel probleem. Ik ben benieuwd wat er nog meer mogelijk is bij het service center van Microsoft. Waarschijnlijk was het voor Rajeev een koud kunstje geweest om de telefoon van Syed Rizwan Farook te ontgrendelen. Farook, u weet wel, die terrorist die een bloedbad in San Bernardino aanrichtte en waarvan onmogelijk bleek voor de FBI om de telefoon te ontgrendelen. Ik hoor op zo’n moment de stem van mijn vader door mijn hoofd galmen: “We zijn op de maan geweest…” dergelijke gedachten stellen bepaalde dingen voor mij in perspectief.

Rajeev was niet te vertrouwen. Dat bleek toen hij mij probeerde louche programma’s te laten downloaden die mijn computer van de ondergang zouden redden. Hoe aardig en behulpzaam ik Rajeev ook vond, ik had geenszins de behoefte zijn vakantie naar Mallorca te bekostigen, zodoende heb ik de haak erop gegooid (of iets van gelijke strekking met een iPhone). Het moge duidelijk zijn, de vriendschap tussen Rajeev en mij dreigt er eentje van korte duur te worden.