Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig

pavke.nl 25 apr 2016

Het gaat van kwaad tot erger met Erdogan. Omdat Europa Turkije hard nodig heeft om de vluchtelingenstroom vanuit Syrië te reguleren, is Angela Merkel zo ongeveer op haar knieën gegaan voor deze despoot. Dit had ze nooit mogen doen! Nu meent Erdogan zich alles te kunnen veroorloven. Hij maakt grof misbruik van zijn machtspositie, houdt Europa in gijzeling. Nadat Merkel de aanklacht tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann wegens belediging van een bevriend staatshoofd toestond, ging hij nog een stap verder. Alle in Nederland woonachtige Turken ontvingen een brief waarin ze werden opgeroepen alle beledigingen van Erdogan te melden. En zaterdag 23 april werd Ebru Omar in Turkije gearresteerd vanwege twee tweets waarin zij Erdogan beledigd zou hebben.

Waar moet dit eindigen? Erdogan is erg populair onder de Turkse bevolking in Nederland. De kans is groot dat die mensen ook echt beledigingen van Erdogan gaan melden. Zo wordt een fascistoïde samenleving gecreëerd binnen de Turkse gemeenschap in Nederland. Het betekent dat niemand meer veilig is, want in principe kan iedereen een ander beschuldigen. Iemand die een hekel aan je heeft, kan gewoon melden dat je Erdogan beledigd hebt en je zo in de problemen brengen als je nietsvermoedend op vakantie of familiebezoek gaat in Turkije. Nu al vragen Turkse Nederlanders zich bezorgd af, of het nog wel veilig is om in Turkije op familiebezoek te gaan, omdat ze zich ooit kritisch hebben uitgelaten over Erdogan. Het wordt hoog tijd dat Nederland en Europa Erdogan tot de orde roepen. Net als in Duitsland, is het ook in Nederland strafbaar een bevriend staatshoofd te beledigen. Beide landen willen dit wetsartikel schrappen, maar dit duurt even. Tot die tijd kan Erdogan de verworvenheden van onze rechtsstaat en beschaving misbruiken om zijn eigen machtswellust te bevredigen.

Turkije heeft zich tot nu toe een uiterst onbetrouwbare bondgenoot getoond in de aanpak van het vluchtelingenprobleem, schendt mensenrechten, stuurt Syriérs terug naar oorlogsgebied, bombardeert de Koerden in plaats van IS en onderdrukt de vrijheid van meningsuiting en de vrije pers. Het is dus gewoon een dictatuur. Nederland en Europa moeten de vriendschappelijke betrekkingen met Turkije verbreken en samen met Rusland inzetten op het beëindigen van de oorlog in Syrië. Zo sla je twee vliegen in één klap: het vluchtelingenprobleem wordt ècht opgelost en het beledigen van Erdogan is niet langer strafbaar omdat hij dan geen bevriend staatshoofd meer is.