Waarom de onderklasse tegen de EU is

Jan is geboren in de onderklasse. Zijn vader was postbode, zijn ooms zijn vrachtwagenchauffeur, bouwvakker of schilder. Zelf is hij al een aantal jaren stratenmaker. Ze verdienden met zijn allen niet veel, bruto 120 euro per dag, maar daar kon de familie goed van leven.

Toen begon de EU te groeien en Polen kwam erbij. D66, VVD en PvdA waren daar heel erg voor. De postbodes, stratenmakers, schilders, chauffeurs en bouwvakkers verdienen in Polen maar 30 euro per dag, en dat vond D66 een beetje zielig. Ze wilden de Polen helpen door het mogelijk te maken vrij te reizen en zo in andere landen van de EU meer te gaan verdienen.

De VVD had een andere reden om voor te zijn. Ze vonden niet dat de Polen te weinig verdienden, maar de Nederlanders te veel. En zo werden de D66 en VVD partners in crime. Waarom de PvdA in vredesnaam voor was moet worden gewijd aan verstandsverbijstering. Daarom staan ze nu ook op 8 zetels.

De Polen kwamen massaal naar Nederland. Eerst de postbodes, stratenmakers, bouwvakkers, schilders en chauffeurs. Maar daarna ook hoogopgeleiden die met hun hoge opleiding in Polen maar 60 euro per dag konden verdienen. Dan maar stratenmaker in Nederland voor 120 euro per dag.

De bazen van Jan en zijn familie waren dolblij. De bron van gemotiveerde, jonge en veelal ook nog slimme werknemers die genoegen namen met 70 euro per dag was onuitputtelijk. Ze namen geen Nederlanders meer aan. En zo probeerden de dure Nederlanders die ze nog in dienst hadden zo snel mogelijk te dumpen.

Soms zaten de CAO’s in de weg. Maar daar vonden ze oplossingen voor. Ze schaften sommige beroepen gewoon af, zoals postbode of chauffeur in dienst. Ze verleidden bouwvakkers om massaal ZZP-er te worden en elkaar dood te concurreren. Ze gaven niemand meer een vast contract, zodat hun werknemers op elk gewenst moment vervangen konden worden door anderen.

De familie van Jan is verarmd. Zijn vader zit werkeloos thuis. Zijn ooms zijn voor zichzelf begonnen en moeten voor een fractie van hun oorspronkelijke loon hetzelfde werk doen. Als Nederlandse stratenmaker wordt hij steeds eenzamer en heeft hij geen enkel perspectief op verbetering van zijn financiële situatie.

En daarom stemt zijn hele familie aanstaande woensdag Nee.