Voor ons samen, opa!

Bastiaan Spronck 4 apr 2016

Mijn opa is al diep in de negentig en gelukkig nog helder van geest. Elke ochtend leest hij zijn krant bij het ontbijt. Zo is hij altijd op de hoogte van wat er in de wereld speelt.

Van de week vroeg ik aan hem of hij ook ging stemmen op 6 april. Zijn reactie was als vanouds: ‘Luister eens Bastiaan, in mijn tijd was er nog een stemplicht. Iedereen stemde, dat was je plicht als je wil leven in een democratie’. Een stemplicht, daar had ik nog nooit van gehoord. Ik zocht het even op en op de site van de Kiesraad staat inderdaad dat we de stemplicht tot 1970 in Nederland hadden. Er stond zelfs een boete op het niet komen opdagen tijdens verkiezingen!

Het gesprek vorderde en ik vroeg ‘Maar wat vind u dan van de verplichte 30% opkomst?’. Opa gniffelde en zei: ‘Nou, het is al triest zat als er maar 30% komt stemmen. Dat betekent dat het merendeel niets meer om democratie geeft. Weet je jongen, vrijheid om te stemmen komt niet vanzelf, het moet onderhouden worden.’. Daar had heeft hij weer een punt. Hoe kunnen wij namelijk ‘democratie’ naar Oekraïne brengen, als wij zelf geen gebruik maken van ons democratisch recht? Alle burgers in Nederland hebben het voorrecht om zich over dit verdrag uit te spreken. In de overige landen is het verdrag enkel goedgekeurd door een paar ambtenaren en politici.

Ikzelf zie een gelijkenis tussen treinreizen en stemmen. Als je met de trein reist moet je in- en uitchecken, zodat de vervoerder het geld heeft om je van A naar B te brengen. Stemmen is hetzelfde, je stem is het ‘geld’ waardoor ons land van A naar B gaat. De bestemming, die bepalen we samen. Laten we er samen voor zorgen dat wij van die ‘A’ naar een ‘Beter’ gaan.

Echter de ‘zwartrijders’ of de mensen die niet gaan stemmen, kunnen dit systeem zwaar beschadigen. Als namelijk niemand betaald voor de trein, zal de trein op een gegeven moment niet meer rijden. Dat mag niet met onze democratie gebeuren!

Daarom ga ik samen met mijn opa aanstaande woensdag stemmen, om zo de bestemming van Nederland, de EU en Oekraïne samen te bepalen!