Teveel schooldagen of te weinig weekend?

Jonne Paes 4 apr 2016

Ik kom op school, ik loop naar het lokaal, ik ga zitten, ik pak mijn laptop.
De les begint. Ik kijk even rond; Huh?! er zijn maar 14 leerlingen van de 24? De les begint. Halverwege komen er zo af en toe wat mensen binnen druppelen.
“Mijn trein had vertraging”
“Ik heb me verslapen mevrouw”
“Ik ben mijn schoolpas vergeten”
“De trein stond stil”

"Oké goed dat je er bent, ga snel zitten."

Ik hoor het allemaal voorbij komen, dagelijks.
Laatst werd ik bij mijn loopbaancoach geroepen om naar mijn absentie te kijken, alles was groen dus was ik al snel weer weg.

Dan vraag ik mij toch af; hoe kan het dat al die mensen steeds te laat zijn? Ik ben er toch ook altijd? En mijn reistijd is één van de hoogste in de klas!

Misschien weet ik toch wel wat de oorzaak is?

6 uur opstaan, half 9 beginnen, om 5 uur thuis, huiswerk maken, eten, misschien nog sporten of muziekles? En dat dan 5 dagen per week. Hebben wij het te druk?…..zou kunnen.

Vorige week hadden we een korte schoolweek, 4 dagen doordat maandag 2e paasdag was. Dit zette mij aan het denken. Eigenlijk beviel het mij wel!
Waarom zou het niet standaard zo worden ingevoerd? Ik denk dat dat uiteindelijk veel efficiënter is!

Ik merk dat veel klasgenoten kunnen al hun bezigheden niet kwijt in de 7 dagen die er zijn per week. Zorgt dat voor demotivatie en vermoeidheid? Misschien wel, jongeren gaan niet meer naar school toe of komen te laat. Ze halen slechte cijfers en halen het jaar niet.

Stel je eens voor: 3 dagen weekend, 4 dagen school. Je hebt tijd om te werken om je dure leventje te bekostigen, ideaal! Je hebt tijd om te leren zodat je uiteindelijk je diploma haalt, ideaal! Je hebt tijd om nog wat leuks te doen zoals uitgaan of met vrienden afspreken, ideaal! En als je het helemaal goed inplant heb je ook nog tijd over om een column te schrijven van zo’n 400 woorden waarmee je dan ook nog eens een leuke €100,- bij kunt verdienen! Dat zou toch ideaal zijn! Niet?

En dan besef ik weer dat de aankomende twee weken bestaan uit toetsweken met ook weer gewoon 5 lange schooldagen per week, en ja ik heb MAAR 2 dagen weekend om mij goed voor te bereiden!

…..Of zijn we gewoon zeikerds?…. dat kan ook.