Ode aan het pientere praatijzer

oscar1970 18 apr 2016

Ik ben een BN’er. Een Bijzondere Nederlander, niet noodzakelijkerwijs een beroemde. Afgaande op mijn jarenlange audiovisuele observaties ben ik namelijk de enige Nederlander die niet in het bezit is van een pienter praatijzer. Of zoals ze dat in het Engelands noemen: een smartphone. In mijn vakgebied is dat dus een Specifieke, Meetbare, Acceptabele, Realistische en Tijdgebonden telefoon.

Specifiek, dat is-t-ie inderdaad. Het pientere praatijzer is een modeartikel geworden, waar je net zoveel aandacht aan besteedt als bijvoorbeeld je kleding en haardracht. Dat varieert dan van persoonlijk beltonen en “muurpapieren” tot opgeplakte nepdiamanten. Er worden zelfs al relaties beëindigd vanwege bepaalde (on)mogelijkheden van het pientere praatijzer.

Dat een pienter praatijzer ook erg meetbaar is, bleek laatst toen ik van de weg werd gereden door een automobilist. Ik zag hoe hij in zijn auto met dat apparaat bezig was. Snelheidsmeter, toerenteller, richtingaanwijzers, gaspedaal en handrem waren gisteren; een auto bestuur je vandaag de dag kennelijk met een pienter praatijzer.

Het feit dat ik de enige Nederlander zonder ben, bewijst dat het pientere praatijzer acceptabel is. Lees: geaccepteerd. Vroeger kon ik me eraan storen als iemand meer aandacht voor zijn of haar telefoon had dan voor mij. Maar toen was het pientere praatijzer nog een GSM: een GespreksSerieMoordenaar. Inmiddels is voor veel mensen een belletje van een medereiziger in de stiltecoupé eerder de aanleiding om zelf ook iemand te bellen.

Een pienter praatijzer is ook erg realistisch. De buitenwereld kan wel eens niet zijn zoals het lijkt, maar die wereld van dertig vierkante centimeter, waar jij voortdurend je ogen op gericht hebt, is hartstikke echt. Je pientere praatijzer zal het nooit met jou oneens zijn en je zult hem nooit op een leugen kunnen betrappen. In dat opzicht is het de ideale levenspartner. Je zou toch wensen dat je met hem getrouwd was.

Maar net zoals het huwelijk is ook het pientere praatijzer tijdgebonden. Ik ken mensen die al na drie maanden een ander pienter praatijzer nemen. Want de oude is dan niet pienter genoeg meer. Als het niet tot een (v)echtscheiding komt, dan houdt het huwelijk op als de dood de partners scheidt. En ook het pientere praatijzer gaat wel eens kap… o nee, dat mag je zo niet zeggen. Als een pienter praatijzer voorgoed dienst weigert, dan is het O-V-E-R-L-E-D-E-N.

Opeens heb ik het. Ik word uitvaartondernemer voor pientere praatijzers.