Voor altijd onderweg

Lucius7 18 apr 2016

De snelweg, een lawaaierig, vervuilend fenomeen dat slingerend door ons landschap trekt en verbinding vind met andere snelwegen, om zo te samen een steeds fijnmaziger netwerk van lawaai en vervuiling te vormen wat als een visnet over ons land ligt. En het net sluit zich. De doortrekking van de A4 door prachtig polderlandschap, plannen om de A8 met de A9 bij Amsterdam te verbinden, de bijna in bouwfase belande rijnlandroute tussen de A4 en A44 die een deel van de ecologische hoofdstructuur zal vernietigen als ook een weidevogelgebied zal doen verdwijnen en zo zijn er nog vele andere landelijke infrastructuur projecten. Het net sluit zich voor altijd onderweg.

Diegene die naast een snelweg woont weet; het houd nooit op – dat gezoef van die banden. Dat gekmakende lawaai. 24/7. Day and night. Een geluid wat vloekt met warme zomerdagen, een gele bol in een strakblauwe hemel, ijsjes in de tuin. Het hoort niet. Het vreet in op je gevoel, het gaat onder je huid zitten, het irriteert, dat nooit aflatende decibellen kabaal elke keer als je je raam op een kier zet, je auto voor je huis uitstapt, de fiets uit de schuur wilt pakken, altijd is daar die doordenderende 24/7 economie, de altijd haast, de altijd onderweg symfonie. Een concert waar mens en dier gek van worden.

Uit onderzoek is gebleken dat in 2030 een derde van het Nederlands landschap nooit meer onder een geluidsbelasting van 55db zal uitkomen. Beneemt het u de adem al? Al is het niet door dit nare beeld, dan misschien wel door de deken van stikstofdioxide en kleine zwarte deeltjes die van de autobanden slijten als ze zoefend over het asfalt glijden en dwarrelend door de lucht zijn weg vinden in onze longen. Terwijl een nieuwe snelweg niet altijd nodig is, er zijn genoeg alternatieven die de economie ook vooruit helpen. Helaas leven we in een betoncultuur, waarbij als we niks doen, de enige natuur die we straks nog hebben het onkruid tussen de tegels is.

Doe iets! Laat niet alleen de paardenbloemen dapper weerstand bieden naast het tankstation in de berm. Verdiep je in de lokale politiek van je woonplaats, want voor je het weet word er weer een weg of woonwijk bij jou in de buurt uit de grond gestampt. Stem op een groene partij, of begin in je achtertuin: Vervang die saaie tegels door fris groen gras, plant bloemen en zet in het midden een comfortabele stoel en ga zitten, doe oordoppen in als je naast een snelweg woont en geniet van datgene waar elk mens ten diepste van geniet:Een groene wereld.