Kowtow

Adeline Q. 14 apr 2016

Drie keer knielen, negen keer buigen en met je hoofd de grond aanraken. Kowtow heet dat. Een vorm van het diepste respect betonen uit het oude China, natuurlijk alleen bestemd voor de keizer. Een mooi ritueel, dat aan een geraffineerde choreografie doet denken, maar wel uit de tijd. En bedoeld voor een keizer, niet voor een wannabe zonnekoning.

De vraag is hoeveel kowtow de Duitse premier Angela Merkel moet betonen aan haar Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Vijf keer knielen, elf keer buigen en ‘maar’ twee keer met haar hoofd de grond aanraken?

Nadat hij eerst bezongen werd met het weinig vleiende liedje Erdo Wie, Erdo Wa, Erdogan, eist hij nu maatregelen van Merkel. Erdogan is namelijk beledigd van zijn kruin tot in het uiterste puntje van zijn lange tenen. Hij is tot in het diepst van zijn reusachtig ego gekwetst door een Duits spotgedicht van de bekende Duitse TV-komiek, Jan Böhmermann.

Maar ja, het is satire. Blijft de vraag: mag satire? Mij lijkt van wel. Satire vervuilt niet, jaagt geen mensen de dood in, om maar eens een paar belangrijke criteria te noemen voor een eventueel verbod. Vervolgvraag: maar als die satire nou smakeloos is? Tsja, dat lokt natuurlijk de tegenvraag uit: volgens wie?

Nou, volgens dictator, journalisten-opsluiter en ISIS-helper Erdogan. Wat hem in het bewuste vers wordt toegedicht is zo absurd en zo over the top, dat ik –als ik Erdogan was- zou vinden dat ik er genadig van afkwam. Als je realistisch beschrijft wat Erdogan allemaal flikt aan corruptie en mensenrechten-schendingen, krijg je echt een héél andere en véél heftigere tekst. Helaas geeft niemand dan een krimp.

Het meest verwonderlijke is dat Erdogan ook nog mensen meekrijgt. Zo is er een Turkse hotemetoot die het gedicht betitelde als een ‘Misdaad tegen de Menselijkheid’. Toe maar! De menselijkheid van Erdogan is in de knel gekomen dankzij rijmelarij van een Duitse komiek! Erdogan is nu vooral erg verdrietig en zit pruilend in een hoekje, maar niet heus!

Wat Erdogan doet is dom. Aandacht doet alles groeien. Dat geldt helemaal voor negatieve aandacht. Natuurlijk gaat iedereen nu naar dat fragment kijken.

Van Merkel wordt ondertussen verwacht dat ze Erdogan te vriend houdt en ook laat zien dat ze pal staat voor het recht op vrije meningsuiting. Wat betreft de betrokken komiek, die is inmiddels ondergedoken.
Mag ik je een advies geven, Angela? Niks kowtow, rug recht!