Trots op Griekenland 


Door: Marion Kavvadias

‘’Wat een mooie achternaam, komt die toevallig uit Griekenland?’’ , waarop ik altijd netjes ‘’ja’’ zei en beleefd vroeg of diegene er weleens op vakantie was geweest. En daarop kwamen altijd reacties zoals ‘’ohh wat is het toch een prachtig land met vriendelijke mensen en heerlijk eten’’, of ‘’wij gaan al jaren op vakantie naar Zakynthos maar Corfu lijkt ons ook erg mooi.’’

Sinds een tijdje heeft deze dialoog een andere wending gekregen. Er was zelfs een periode waarin ik mezelf al voorbereidde op nare reacties. Mijn achternaam komt namelijk vrijwel altijd aan bod. Wanneer ik me voorstel, me ergens voor inschrijf of aanmeld. Toen in de zomer van 2015 de Nederlandse media werd overspoeld met de Griekse crisis, had ik het na een tijdje wel gehad met dat geleuter.

Zo ging ik op voor mijn praktijkexamen bij het CBR. De examinator zag er uit als een vriendelijke oude man van begin zestig. Hij had een guitig gezicht met rode konen en een wit/grijs baardje. Zijn leeftijd had ik goed geschat want al gauw begon hij te vertellen dat hij wel toe was aan zijn AOW. Hier moest hij echter nog een paar jaar langer op wachten omdat al die (tering) Grieken de boel belazerd hadden. Hij stopte maar niet met ratelen en ik had hem het liefst bij het eerste het beste hectometerpaaltje uit de auto gezet.

Een ander voorbeeld dat mij op de feiten drukte was toen ik aan het werk was achter de bar, in het dorp waar ik woon en waar ze weten dat ik half Grieks ben. Er werd op een avond meerdere keren geroepen dat het geld op gyros 555 gestort mocht worden.

Het tij is inmiddels gekeerd. Sinds de Nederlandse media Griekenland alleen nog maar noemt als land van doorkomst voor al die duizenden vluchtelingen, is het stil rondom de crisis. Gek, want diezelfde crisis is voor de bevolking nog lang niet voorbij. In tegendeel. Het land lijdt zwaar onder de komst alle vluchtelingen. Gek genoeg hoor ik daar niets over. Er is nog niemand bij mij aan de bar geweest die het eens even wilde hebben over hoe de Grieken het allemaal moeten organiseren daar.