Even kontakt graag

Textwrite 15 apr 2016

Wat zijn veel mensen toch hardleers als het om de spelling gaat van woorden als CADEAU, ACTIE en REACTIE… (om maar een paar voorbeelden te noemen).
Ja, vroeger schreef je deze woorden als kado, aktie en reaktie, maar dat is dus al veranderd sinds 1995 (vastgelegd in de Woordenlijst van de Nederlandse Taal)!
Ook de tussen-n is voor velen nog moeilijk. Hiervoor gelden eveneens de regels die in 1995 werden vastgelegd: pannekoek werd pannenkoek, paardenbloem paardenbloem en kippesoep kippensoep.
En dan hebben we nog de gasten die woorden los van elkaar blijven schrijven – omdat ze dat op de middelbare school ooit zo geleerd hebben – maar diementegenwoordigaanelkaar dient te schrijven: bedrijfsadviseur schrijf je niet als bedrijfs adviseur en iemand die een advies wil doet een adviesaanvraag, geen advies aanvraag. Werken doe je in teamverband, niet in team verband.
Ben je aan het solliciteren, kijk dan heel goed hoe je bepaalde woorden en termen dient te schrijven. Overigens is de term sollicitatie brief de meest gemaakte spelfout; het is een sollicitatiebrief! Een middelbare beroeps opleiding schrijf je als mbo, met kleine letters dus, en heb je hbo, schrijf het dan zo. Een leuk ezelsbruggetje – en nu vergeet je het nooit meer! – is dat HBO de afkorting is van Het Brabants Orkest…