Emoji’s

JosienFranken99 1 apr 2016

We kennen ze allemaal. Die kleine gele hoofdjes die ons leven binnen drongen toen we onze allereerste smartphone kregen. Nu krijgen we dagelijks berichten vol met gele rondjes met een veel te blij gezicht. Berichten waarvan je telefoon compleet vastloopt als je je WhatsApp opent.

Niet dat ik ze zelf niet gebruik. Gewoon zo’n emoji achter een berichtje om te laten zien hoe ik het bedoel, zodat het niet zo droog klinkt. Gewoon om het berichtje een beetje op te pimpen.
Mijn vader gebruikt ze bijvoorbeeld helemaal niet. Op het moment dat ik een goed cijfer heb gehaald op school stuur ik in de Family-appgroep: ‘’Ik heb een 9 voor natuurkunde *partypopper**partypopper*’’
Mijn moeder reageert dan: ‘’Joepie *hartje*’’
Mijn broer zegt: ‘’Beast Mode *duimpjeomhoog*’’ ,wat natuurlijk van groot belang is in dit gesprek.
En van mijn vader verwacht ik dan zoiets als: ‘’Goed zo, voor natuurkunde nog wel *klappendehandjes**klappendehandjes*
Maar het enige wat ik binnen krijg is: ‘’Goed bezig.’’
En ik was nog wel zo blij met mijn hoge cijfer…

Ik erger me er aan dat er zó veel emoji’s zijn. 1281. En er komen er steeds meer bij. Onlangs zijn er 184 nieuwe emoji’s aan ons toetsenbord toegevoegd die er nu eindelijk voor Android zijn. Want ja, Apple-gebruikers hadden ze natuurlijk al maanden eerder, waardoor ik op het moment dat iemand met een iPhone mij een nieuwe emoji stuurde alleen maar een zwart vierkantje met een kruisje erdoor op mijn scherm zag. Nu heb ik gelukkig wel de detective-, Russisch soldaatje- en middelvinger-emoji die ik natuurlijk dagelijks gebruik.
Het zijn er zo veel dat ik die ene emoji die ik nooit gebruik, maar nu toch wel even nodig heb, niet kan vinden. Terwijl ik hem altijd tegenkom als ik naar een andere aan het zoeken ben.

Maar het is een feit dat emoji’s steeds meer ingeburgerd raken. Zo gebruikt 74 procent van de media-gebruikers emoji’s en is het gebruik ervan vorig jaar verdrievoudigd. In Engeland is er zelfs een emoji als woord van het jaar gekozen. De prijs ging naar die ene emoji die we allemaal naar ons vrienden sturen als ze eens iets grappigs zeggen; de *ikmoethuilenvanhetlachen* emoji.
Zelfs tijdens het winkelen kom je ze tegen. De emoji-t-shirts liggen al lange tijd in de schappen. Zou ik ze zelf dragen? Nee, bedankt.
Persoonlijk hou ik niet zo van het overvloedige gebruik van de gele rondjes. Toch denk ik dat mijn vader over een tijdje ook maar aanpassingen moet gaan doen aan zijn toetsenbord.