Het wordt een gezellig avondje!

Tja….
Tegenwoordig roken wel heel veel mensen. Het is natuurlijk je eigen keus, maar alsnog. Als je wil roken en alcohol wil drinken doe het dan op zijn minst op achttien jarige leeftijd. Dan mag je helemaal uit je dak gaan!

Tegenwoordig zie je ook kinderen van dertien, veertien en vijftien jaar roken en drinken. Je verziekt je leven. Ja, wat dan? Dan sta je daar lekker op het schoolterrein met die peuk in je mond. Waarom? Is dat stoer? Niet echt hè? Lekker? Vind ik niet. Mis ik de laatste trend ofzo? Ik dacht het niet hoor. Is het verslavend? JA! Als je eenmaal begint kan je moeilijk stoppen en dat op veertien jarige leeftijd.
Je raakt blut. Iedere dag weer een pakje sigaretten van ik weet niet hoe duur. Op het schoolterrein kijken ze je dan aan met die oogjes zo van: Kijk mij! Hoe stoer ben ik? Ik rook in het bijzijn van anderen.

Meestal gaat het gepaard met drank. Een lekkere fles Whisky of Bacardi. Ze zetten het dan op snapchat. Leuke foto hoor met die peuk in je mond. Wat voor een reacties denken ze te krijgen? Mannen die denken dat ze nu een kans maken op seks omdat ze toch dronken zijn? Vriendinnen die jaloers worden omdat zij wel alcohol hebben? Mensen zoals ik die denken wauw laat ik het ook eens doen? NEE! Ik kijk alleen vol afschuw naar de flessen alcohol en die waterpijp op tafel. Dan komt nog de tweede foto hoor. Een foto van alle mensen die erbij zijn. Twee jongens en drie meisjes. Tja, wat gaat daar gebeuren als ze eenmaal dronken zijn? Dat weet niemand hè? Want de volgende ochtend weet niemand er meer iets van en hebben ze allemaal een kater. Oh wauw! Een derde foto! Een foto waar je alle flessen sterke drank ziet staan en dan staat erbij: ‘Het wordt een gezellig avondje’.

En dan nog het ergste: De ouders. Wat is daar in godsnaam misgegaan in de opvoeding? Hoe kunnen ze het ooit eens zijn met de beslissing van hun kinderen? Of zijn ze dat toch niet en doen de kinderen het stiekem? Nou, stiekem is het niet voor lang meer. Ik kreeg laatst een vrienden verzoek op snapchat. Ik dacht dat ik eindelijk vrienden had maar nee hoor. Het was gewoon mijn moeder. Serieus mam! Snapchat? En ja, als je dan een zoon of dochter hebt die een foto met een peuk en een lekkere fles Bacardi op snapchat zet….. Die ouders krijgen de schrik van hun leven! Ik kan me namelijk geen vader of moeder voorstellen die zijn kind hier mee aanmoedigt.

Maarja als je het toch doet… Maak er dan maar een gezellig avondje van.

Roos Helmink