DE KNVB WIL STRAFSCHOP AFSCHAFFEN

Koen van Enkhuizen 22 apr 2016

De KNVB gaat bij de UEFA en de FIFA aandringen op het afschaffen van de penalty. De KNVB komt tot dit besluit na het leed in de 16 van de afgelopen weken.
Bert van Oostveen: “We komen tot de conclusie dat onze arbiters veel moeite hebben met het fenomeen penalty. Ze kunnen onschuldige tuimelpartijen gewoonweg niet onderscheiden van echte overtredingen. Verder worden onschuldige handsballetjes door de ene scheidsrechter wel bestraft, waar de andere een oogje dichtknijpt. Het is gewoon te ingewikkeld geworden”.
Slachtoffers zoals Willem Janssen (FC Utrecht) en Kenny Otigba ( sc Heerenveen) hebben al laten weten volledig achter dit voorstel te staan.

De topclubs zijn minder enthousiast. Zo laat Ajax bij monde van Edwin van der Sar weten, dat het afschaffen van de penalty de topclubs per seizoen een aanzienlijk aantal (doel)punten zal gaan schelen. Ook Gudde (Feyenoord) liet weten er niet zo veel in te zien. “In de eerste wedstrijden van het seizoen was de strafschop een enorm wapen van ons”. Gerbrands (PSV) kan zich er wel in vinden; “Die twijfelachtige penalty’s die Ajax meekrijgt, versterken ons Calimerogevoel, en dat is niet eerlijk, oh nee”.

Ook bij de scheidsrechters overheerst twijfel. Danny Makkelie: “Tja, dit is wel een teleurstelling. Zo wordt het voor ons steeds lastiger om de aandacht op ons te vestigen. Het geven van een dubieuze penalty levert een hoop mediabelangstelling op. Interviews, foto’s, bedreigingen, krantenartikelen, noem maar op”. Makkelie vreest dat scheidsrechters nu vaker naar de onterechte rode kaart zullen grijpen, om zodoende toch een beetje in de picture te blijven.
Michiel Kramer maakt zich daar grote zorgen om. In een interview zegt hij: “Als scheidsrechters nu de rode kaart gaan trekken voor onschuldige verwurgingen en ongelukkige elleboogstootjes, dan maak ik de 90 minuten nooit meer vol!”

De KNVB wil het plan toch doorzetten. “Het afschaffen van de strafschop zal uiteindelijk leiden tot een eerlijker verloop van onze competitie en daarbij zal ook de schwalbe voor altijd van de velden verdwijnen”, aldus een vastberaden Bert van Oostveen. “Ook zal het aanzien van ons scheidsrechtercorps stijgen als er geen onterechte penalty’s meer worden toegekend".

De voetbalbond heeft nog meer ideeën om de “man in het zwart” te ontzien. Zo staan de buitenspelregel, de corner en de voordeelregel op de tocht. "De toss is vooralsnog de enige taak die ongemoeid blijft", aldus Van Oostveen.