Geiten- of mierenneuker?

Sylvia Peters 22 apr 2016

Vrijheid van meningsuiting, we hebben er recht op. Maar wat is het? Waar hebben we eigenlijk recht op? Het gaat namelijk nog wel eens mis. De lijnen zijn warrig dun en de stap eroverheen is zo gezet. Mogen we zo maar alles roepen? Kunnen we alles zeggen?

In Nederland mogen we vrij veel en gelukkig maar. Wij kaaskoppen, zijn de humor nog niet helemaal uit het oog verloren en zelfs als we soms over de streep gaan, wordt de geestigheid er vaak nog wel van ingezien. Dat is in sommige andere landen wel anders. Wij kunnen hier onze Koning laten vloeken en tieren in onze zelfgemaakte filmpjes, we kunnen bekende Nederlanders karikaturen en we kunnen zelfs roepen dat we iemand een geitenneuker vinden. Want dat mogen we vinden, zelfs als het een ‘bevriend’ staatshoofd is. We hebben namelijk recht op een eigen mening.

Het wordt anders als we zeggen dat iemand een geitenneuker is. Want dan uiten we een beschuldiging. En daarbij is het verboden om iemand in het openbaar te beledigen wegens hun ras, godsdienst, levensovertuiging, handicap of inderdaad… de seksuele geaardheid. Je mag ook niet aanzetten tot discriminatie voor bovengenoemde kenmerken. En je mag dit soort opruiende teksten ook niet zomaar verspreiden. Smaad, opruien tot geweld en het plegen van strafbare feiten is nu eenmaal verboden, maar het beschermt je ook tegen onterechte beschuldigingen. Kortom, het is lastig om de grenzen vast te leggen. Toch denk ik dat het vrij simpel is. Het gaat hier namelijk om vrijheid van meningsuiting, je bent vrij om mijn mening te uiten.

Want als ik vind dat iemand een geitenneuker is, dan kan ik dat zeggen en dat mag ik ook. Ik kan niet zeggen dat hij het is, want dan is het een beschuldiging en dat mag ik niet. Daarbij heb ik daar ook geen bewijs voor. Mag je eigenlijk een geit neuken in Nederland? Want wie zou er dan strafbaarder zijn? Diegene die iemand een geitenneuker noemt of de geitenneuker zelf? Of beide?
Lastig hoor, je zou er bijna een mierenneuker van worden. Spreekwoordelijk dan hé. Maar dat hadden jullie al begrepen waarschijnlijk. Seks met een mier is niet echt voor de hand liggend. Een mierenneuker dus… en godsamme wat zijn er daar al veel van. Kunnen we daar ook geen meldpunt voor instellen?