De ellende die televisie in Nederland heet

Keezus 4 apr 2016

Iedereen heeft het gehoord of gezien, Temptation Island en Idols zijn terug. Twee van de meest tenenkrommende programma’s ooit uitgezonden hebben een reboot gekregen. Voor mij was dat het dieptepunt van de Nederlandse televisie. Nadat RTL5 aan het experimenteren is geslagen met het uitdelen van real-live soaps aan iedereen die er een wilde en ze mensen op een vlot middenin de zee gooien krijgen we nu weer dezelfde uitgekauwde formats op ons bord.

Voor de nieuwe kans van Temptation Island is nog wel wat te zeggen, niemand weet wat er gaat gebeuren daar zou misschien nog wel eens iets spannends of onvoorspelbaars kunnen gebeuren. Maar om aan de zoveelste talentenjacht te beginnen die weer op zoek gaat naar hét nieuwe zangtalent van Nederland, kom op! Na The Voice, The Voice Kids, X-factor, So You want To Be a Popstar, Holland’s Got Talent en nog drie of vier andere misbaksels waar niemand zich de naam meer van kan herinneren zouden we er onderhand toch wel genoeg van moeten hebben. De totale overload aan zoektochten naar (zang)talent is de personificatie van het door de bomen het bos niet meer zien en sterker nog je kunt zelfs de bomen niet meer zien want voordat men kennis kan maken met een winnaar is er ergens wel weer een ander programma wat met het volgende talent op de proppen komt .

Maar genoeg over talentenjachten en terug naar RTL5 want waar de talentenjachten ophouden schieten de hulp programma’s uit de grond. Het begon allemaal met controversiële programma’s tegen pesten waarvan ik persoonlijk denk dat het een van de beste dingen is die je op televisie kunt doen. Mensen bewust maken van dit soort problemen en laten zien hoe ingrijpen kan helpen om levens beter te maken, maar nu slaan ze weer compleet door. Moeilijke eters, Lastige slapers en lelijke eendjes bijvoorbeeld. Prima dat je mensen wilt helpen, heel goed zelfs. Maar moet je dat op zo’n manier doen? Er wordt geprobeerd om te scoren over de rug van mensen met een probleem, hoe absurder hoe beter. De mensen die geholpen worden zijn blij en ik geef ze geen ongelijk, maar de zenderdirecteur bij RTL is blijer die heeft weer kijkvoer met een moralistische en idealistische insteek. Een betere manier om gemakkelijk scoren over de rug van uitzonderlijke mensen is er niet.

Misschien is het beter om de stekker er gewoon uit te trekken en of je dat nu in de woonkamer doet of dat het achter de schermen gebeurd, mij is het om het even. Als we het met z’n allen maar niet meer hoeven zien.