Ons model is 179 cm groot en draagt maat 36

IreneBlaauw 22 mrt 2016

Shopmiddag vanuit de luie stoel, welke vrouw doet dat nou niet? Ik denk dat er best een groot percentage vrouwen is die af en toe kleding kijkt op internet. Ook ik behoor tot de groep “kleding kijkende dames”. Afgelopen zondag plande ik dan ook een paar uurtjes in om op internet rond te neuzen naar kleding. Ik vind het persoonlijk ook soms wel fijn om te zien wat er in de mode is, en wat totaal niet en natuurlijk wat het kost. Wat ik wat minder leuk vind, zijn alle foto’s van (te) magere modellen die dan die kleding weer aan hebben. Ik vind het gewoon verschrikkelijk om te zien. En ik snap ook nog steeds niet dat we anno 2016 kijken naar zulke magere vrouwen op het beeldscherm. Dit moet toch anders kunnen?

Dus ik was afgelopen zondag opzoek naar een leuke jurk toen mijn oog viel op een leuke groene jurk met roze print. Op zich geen verkeerde keuze en ik verschoof mijn hoofd verder naar het beeldscherm om de jurk beter te kunnen bekijken. Op de foto zag ik echter een mager vrouwtje en ik las eronder in de productomschrijving: “Lichaamslengte model: Ons model is 179 cm groot en draagt maat 36”. Ik was verbijsterd. Hoe kun je maat 36 dragen als ik zo lang bent?

Ik denk dat wij nog steeds het verkeerde beeld te zien krijgen als wij kleding willen shoppen. Terwijl het shoppen op internet steeds populairder wordt en er daardoor veel winkelpanden leegstaan. Waar gaat het dan mis? Zouden we dan geen protestactie moeten beginnen? Want kom op, wij kunnen ons toch niet identificeren met die foto’s op internetwebsites? Wij zullen er nooit zo uit zien in die bepaalde jurk die ons op de foto wordt getoond. Uitzonderingen daargelaten, maar de gemiddelde vrouw ziet er echt niet uit zoals op de foto. En dan hebben we het nog geen eens gehad over de modellen die hiervoor hun gezondheid op het spel zetten. Het is ook vast niet voor niks dat je bij een aantal sites je kleding gratis kan verzenden en retourneren.

Ik pleit er dan ook voor dat er foto’s op de desbetreffende websites worden gezet van hoe de gemiddelde vrouw eruitziet, of nog beter, per kledingmaat een andere foto. Zodat wij, als vrouwen een beter beeld hebben van hoe dat jurkje ons zal staan. Want nee, het jurkje in maat S staat niet altijd hetzelfde als hetzelfde jurkje in maat L.