Achtergronden van de Mocro Maffia

Het is makkelijk scoren, Marokkaanse jongens als een homogene, criminele groep wegzetten en nog even al die moeders de schuld geven van de problematiek ook. Dit deed Ebru Umar in haar column van 22-3 in de Metro. Haar visie is dat de al die moeders hun zonen laten gedijen in criminaliteit en dat zij er nog van profiteren ook. Want, aldus Umar, dat staat in het boek Mocro Maffia. Als criminaliteit echt zo eenvoudig te verklaren is, zou de criminologie maar weinig om het lijf hebben.
Opvoeding en het mogelijke gebrek aan toezicht kan een verklaring bieden voor het ontstaan van criminaliteit, maar het is straat waar veel van deze jongens opgroeien en zich ontwikkelen tot crimineel. De straatcultuur laat zich niet zomaar verklaren, omdat het een complex geheel is waarin eigen waarden en normen centraal staan. Deze jongens zijn op zoek naar identiteit, status en erkenning van de mensen die belangrijk zijn voor hen. Het lijkt vaak een systeem dat compleet naast de reguliere samenleving bestaat, maar is niet elk mens op zoek naar bevrediging van die behoeften? We streven allemaal naar bevestiging en aanzien, maar we hebben niet allemaal dezelfde mogelijkheden om die doelen te behalen. De cultuur van de straat ontstaat vaak als gevolg van uitsluiting, waarbij de jongens zich niet goed weten te verhouden tot de reguliere samenwerking, met als gevolg zelf-uitsluiting, waarbij vaak onwil is om überhaupt nog bij te dragen aan ‘onze’ samenleving. Vaak heeft dit insluiting tot gevolg: het behoren tot een eigen groep, waarin het individu wel gewaardeerd wordt. Het is een treurige realiteit die vaak tot teleurstellingen leidt, maar laten we als samenleving niet onze handen in onschuld wassen. Uitsluiting bestaat enkel als we mensen uitsluiten, zelf-uitsluiting komt vaak ook door het gevoel te krijgen er nooit volledig bij te horen. Ik pleit voor minder, minder, minder generalisering van hele bevolkingsgroepen en zeker minder, minder, minder uitsluiting.
Ebru, niemand vraagt jou om voorop te lopen in welke stille tocht ook, maar als onderdeel van deze samenleving draag jij net zo goed bij aan de instandhouding van deze complexe problematiek. Ja Ebru, jij ook.

Marijke Drogt
Criminoloog (MSc.)