Laat MH17 geen beletsel zijn om “tegen” te stemmen

R@lph 22 mrt 2016

Deel 6 in de serie "waarom tegen stemmen". Je vraagt je af hoe de verhoudingen zouden zijn geweest met Rusland zonder de MH17 ramp. Geen sancties, althans niet zulke scherpe? Een jaar vóór de ramp was er nog het Nederland-Rusland jaar om de culturele banden aan te halen. Als onderdeel van het programma was Poetin onder meer te gast in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Wat de Russen ook zeggen, het lijkt er sterk op dat een Russische BUK raket de Boeing heeft neergehaald. De hamvraag is evenwel: had de ramp voorkomen kunnen worden – lees: en daarmee de scherpslijperij tussen het Westen en Rusland? Ik ben overtuigd van wel.

Als een vulkaan uitbarst, wordt snel besloten wat te doen: aan de grond blijven of eromheen vliegen? De Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA) maande april 2014 al om niet over het bewuste gebied te vliegen. British Airways was één van de airlines die besloten om het bewuste luchtruim te mijden. Al bijna twee jaar heb ik het onaangename gevoel dat Nederland deze kwestie vooral hoog opspeelt, omdat het een evident falen van organisaties, waaronder inlichtingendiensten, en mensen die niet langer dan hun neus en de klok van 5 uur gewend zijn te denken, probeert naar de achtergrond te verdringen. Eigen falen dus. Zelfs nu, twee jaar na de MH17 ramp, zijn nog steeds geen waterdichte afspraken gemaakt over het tijdig inseinen van bedreigingen voor de burgerluchtvaart.

Het had veel maatschappijen kunnen gebeuren, alleen overkwam het Malaysian Airlines (en KLM). Je vliegt niet over oorlogsgebied. Punt. De lanceerders van de BUK raket zullen gedacht hebben een vijandelijk militair vliegtuig te hebben neergehaald. Dat dacht de bemanning van de USS Vincennes in 1988 ook. Later bleek dat een Iraans passagiersvliegtuig. MH17 doet ook sterk denken aan KAL007, het Koreaanse lijntoestel dat door een Russisch jachtvliegtuig in 1983 is neergehaald. Als de Amerikanen dit soort kardinale fouten kan overkomen, dan zal de, om het op z’n Belgisch te zeggen, minder gesofisticeerde Russiche luchtverdediging daar helemaal toe in staat zijn.

Het stomste wat we kunnen doen, is om meegezogen te worden in een conflict dat we dreigen de onze te maken. Ik zou de vergelijking willen maken met Schotland dat vorig jaar stemde over onafhankelijkheid van Engeland. Welnu, wil een meerderheid in Oost-Oekraïne zich afscheiden, waarom niet? Blijft Oekraïne nog altijd het grootste land in Europa om ons zorgen over te maken.