NEE, TEGEN RACISME!

Mark Aretz 7 mrt 2016

Hoe simpel is iemand die op een volle tribune “aapgeluiden” maakt naar een donkere voetballer en dan denkt dat hij grappig is! Is deze persoon onder invloed van drank of drugs? Is zijn carrière als komiek op een teleurstelling uitgelopen? Is er echt iets serieus misgelopen in zijn jeugdjaren of zou hersenbeschadiging een rol kunnen spelen?
Afgelopen weekend was er een primeur. Niet wat betreft racistische geluiden naar een donkere speler. Of opmerkingen over geaardheid of “iets grappigs” over een dodelijke ziekte. Nee, dat kennen we al langer. Eerder dit jaar, tijdens de wedstrijd ADO Den Haag tegen Ajax werd een donkere speler van de Amsterdamse club (Bazoer) met krenkende geluiden geconfronteerd. Alsof zijn neus bloedde speelde hij de wedstrijd rustig uit. Niemand, geen speler, trainer, club- of bondsbestuurder die tijdens deze wedstrijd op de gedachte kwam om van het veld te lopen. Nee, dat durft men niet want de club kan puntaftrek krijgen en de speler een schorsing of reprimande. Regels zijn hier niet voor. Waarom ook! In Italië verliet Kevin-Prince Boateng tijdens een “vriendschappelijke” wedstrijd ooit het veld, nadat supporters hem op deze manier diep hadden gekwetst. Dat leverde zijn club AC Milan en hemzelf het nodige commentaar op want “zo erg was het toch allemaal niet!” Racistische geluiden komen regelmatig voor in de Italiaanse, Russische, Griekse, Poolse en Bulgaarse competitie. In deze landen is het schijnbaar normaal of grappig en is racisme dagelijkse kost. In Nederland verwacht je dit niet meer. Helaas was er tijdens de amateurvoetbalwedstrijd Harkemase Boys tegen VVOG een enkele bezoeker die op deze trieste manier tekeer ging tegen een donkere speler. De primeur van dit weekend bestond niet uit geluiden of opmerkingen maar uit het besluit van de spelers en trainers van beide ploegen om van het voetbalveld te lopen na al deze commotie. Daarmee gaven zij een boodschap af: dit pikken wij niet!
En terecht! Na tien minuten kwam iedereen weer het veld op en werden de laatste minuten van de wedstrijd uitgespeeld. Zo is er, tijdens een amateur wedstrijd, eindelijk een statement gemaakt tegen racisme en moeten we in de toekomst als dit weer gebeurt, direct een voetbalwedstrijd, op welk niveau dan ook, stilleggen. Dit soort gedrag is en blijft onacceptabel. Tegen de grapjassen die aapgeluiden of welke andere vorm van racisme uiten moet direct aangifte gedaan worden en een levenslang stadionverbod worden opgelegd. NEE, TEGEN RACISME!