Ik ben mens, en jij ook.

Boanna 8 mrt 2016

Hoi lieve vluchteling in mijn straat,

Er is al zoveel over je gezegd en geschreven dus misschien kan ik dat beter niet meer doen.
Maar toch wil ik even wat tegen je zeggen. Iets wat misschien nog nooit tegen je gezegd is. Namelijk: welkom. Welkom in mijn land, welkom in mijn straat en welkom in jouw nieuwe huis. Een huis waar je eigenlijk helemaal niet wilt wonen, want je had al een huis.

Wat je nu jouw huis gaat noemen is waarschijnlijk een kale kamer met slechte bedden in een heel oud gebouw. En daar moet je blij mee zijn. Ja, moet. Want als je niet blij bent met wat je krijgt dan worden wij Nederlanders boos. Want je pakt al alles van ons af. Onze woonruimtes en onze banen. Ja vluchteling in mijn straat. Wij Nederlanders zijn boos op jullie. Wij zullen dus ook de hele tijd boos naar je kijken en dingen naar je roepen.

Maar daar kan je wel tegen toch? Je hebt al zoveel meegemaakt. Het maakt je misschien niet eens meer uit dat wij Nederlanders je geen blik waardig gunnen en naar je roepen. Dat je veilig bent, dat maakt je uit. Dat je kinderen niet op straat hoeven te slapen en dat ze te eten krijgen. Want dat is menswaardig, en jij bent een mens. Helaas beseffen veel Nederlanders dat niet, vluchteling. Dat jij ook een mens bent.

Wat nou als we de rollen omdraaien. Dat ik, met al mijn mede- Nederlanders moet vluchten naar jouw land. Dan kom ik wonen in jouw straat. In een kale kamer in een heel oud gebouw met slechte bedden. Dan zou ik het liefst terug willen naar mijn eigen fijne land. Maar als dat niet kan, dan hoop ik dat ik geaccepteerd word en word behandeld als een mens. Die evenveel waard is als jij.

Ik hoop dat je een fijne plek hebt gevonden in mijn straat, vluchteling. Dat je je een beetje thuis zult voelen. Ik zal in ieder geval vriendelijk naar je glimlachen als ik je zie. Zodat je weet dat niet de hele wereld je haat. En niet alleen dat. Ik zal je kinderen onderwijzen want ik ben leerkracht. Ik zal je familie verzorgen want ik ben verpleegkundige. Maar ik zal vooral naar je glimlachen en je groeten. Want ik ben mens. En jij ook.