Mogen we nog ergens aan dood gaan?

Koen van Enkhuizen 17 mrt 2016

Als ik alles wat ik lees en hoor moet geloven, dan ben ik geneigd bovenstaande vraag met “nee” te moeten beantwoorden.
Ik gun iedereen, incluis mijzelf, een lang gelukkig leven toe, maar ik vraag me af of we niet te veel doorslaan met bepaalde zaken.
Het roken moet verbannen worden. Accijnzen moeten omhoog en tabak is straks überhaupt nergens meer te krijgen. Niet in supermarkten en niet in tankstations. Speeltuinen, pretparken, auto’s en terrassen moeten allemaal rookvrij worden.
Alcohol, daar wordt steeds moeilijker over gedaan. De leeftijdsgrens ligt nu op 18 jaar, maar ik heb ergens alweer gelezen dat men overweegt om het naar 21 jaar te verhogen. Over 10 jaar is alcohol net zo moeilijk te verkrijgen als tabak, let maar op.
In Engeland wordt vanaf 2018 een suikertaks ingevoerd op frisdrank. Dit om overgewicht bij de Engelse jeugd tegen te gaan. Jamie Oliver springt een gat in de lucht, maar misschien dat de Engelse jeugd dat ook meer moet doen. Het springen zal hen goed doen. Het zal niet zo lang duren of deze hype waait over naar het vaste land en hebben we dezelfde suikertaks.
Daarnaast zit er teveel zout in ons voedsel. Buiten hetgeen dat we er zelf aan toevoegen, zou in veel van de producten die we in de supermarkt kopen, al teveel zout zitten. Ja, jammer dan, ik vind het best lekker. Fietsers en schaatsers zouden een helm moeten dragen en in onze auto’s komen steeds meer airbags en kreukelzones. Op alle wegen, waar ook maar iets van gevaar op de loer ligt, komen stoplichten, rotondes of snelheidsbeperkingen. Zelf uit onze doppen kijken is blijkbaar niet meer afdoende.
Iedereen wordt aangespoord om EHBO te leren of een BHV cursus te volgen. En het liefst moet iedereen ook kunnen reanimeren. Op zich gek, want als je aan iemand vraagt hoe hij het liefst zou sterven, dan is een hartstilstand toch vaak favoriet. De kans dat je net op tijd gered wordt door een blije EHBO-er is momenteel vele malen groter.
En ondertussen lees ik dat de vergrijzing een groot probleem is, dat pensioenen niet meer betaald kunnen worden en dat er steeds minder verzorgingstehuizen zullen zijn in de toekomst. En dat het kleine Nederland straks 17 miljoen inwoners heeft.
Het leven is fantastisch, maar je moet het wel kunnen leven. En wat mij betreft met tabak, alcohol, suiker, zout en zo heel af en toe een beetje risico.