Waarom u “tegen” wil stemmen (4)

R@lph 17 mrt 2016

Het Oekraïne-referendum staat niet op zich. Hoe redt de EU zich in (uit) de vluchtelingencrisis? Met een beroep op EU solidariteit trok Merkels opendeur beleid een gat door alle tussenliggende grenzen tussen Syrië aan de ene kant en Duitsland en Zweden aan de andere kant. EU landen vonden dat ze iets opgedrongen kregen en reageerden door hekken neer te zetten. De EU poogt handje-klap te doen met de Turken om de toestroom in te dammen. Met de vluchtelingencrisis wordt evenwel van alles door elkaar gehaald. Neem nou de zwakkeren voor wie de EU zegt op te komen. De eerste stroom vluchtelingen waren vooral gezonde jongemannen van wie je je afvraagt: waarom vechten diverse landen in Syrië een conflict uit dat deze mannen verkiezen te ontvluchten?

Maar goed, voor zover je dit conflict voor een groot deel aan externe krachten kan toeschrijven, zou Poetins bemoeienis met Syrië voor de EU een uitweg zijn. Moeten we wel ophouden met Poetin een soort schaakgrootmeesterschap toe te dichten (en Obama passiviteit) en met dat constante Rusland bashen. Europa heeft de hele boterberg op zijn hoofd als het wel vriendschap betuigt met Saoedi-Arabië, waar mensenrechten met veel meer voeten worden getreden dan in Rusland. Als puntje bij paaltje komt, heeft Europa veel meer gemeen met Rusland dan met welk Arabisch land dan ook. Later over hoe MH17 te ‘plaatsen’.

Terug bij de vluchtelingen. De allerzwaksten onder hen zijn in wezen ook niet welkom, aangezien alleen opgeleide Syriërs vooruitzicht hebben, aan het werk kunnen. M.a.w. EU’s zogeheten humanisme wordt stevig aangelengd met een scheut economisch eigenbelang, al is het maar om het toelatingsbeleid te kunnen verkopen aan de eigen bevolking. Maar klopt dit ‘verkoopargument’? Op de lange termijn zal eerder een banentekort zijn in de EU, met name aan de onderzijde van de arbeidsmarkt. Ook al praten we over percentages, migranten zullen in competitie gaan met ‘autochtone’ arbeiders. Nu al vindt broodroof plaats door Oosteuropese arbeiders die op oneigenlijke basis (met ontduiken van premies) hier aan de slag gaan, op scheepswerven, de transportsector, etc. En waar we nu al zoveel moeite hebben met de sociale mobiliteit van tweede en derde generatie ‘medelanders’ (velen in de bijstand en criminaliteit), wordt de integratie van nieuwe migranten met een andere cultuur, religie en tolerantie voor homo’s, Joden en in zijn algemeenheid andersdenkenden gemakshalve maar op de koop toegenomen. Best een risico, niet?