Johan Cruyff en de NOS

Johan Cruyff en de NOS

De dood van een grote beroemdheid brengt bij mij altijd ambivalente gevoelens naar boven. Ik ben geschokt maar tegelijkertijd verheug ik me op een TV-avond waarin ik ondergedompeld wordt in nostalgie en, in het geval van Johan Cruyff, Nederlandse trots.

Daarin ben ik door de NOS enorm teleurgesteld. Zijn aanstaande dood was al maanden bekend, tijd genoeg dus om een fantastische necrologie te maken.

Het werd een avond van achtereenvolgende missers. In de journaals werd verteld dat zijn dood wereldnieuws was en er werden clipjes getoond uit de Duitse, Engelse, Spaanse en Belgische TV-journaals. Dat is geen wereldnieuws, dat is lokaal Europees nieuws. Waarom heb ik geen clipjes gezien van de Amerikaanse, Braziliaanse, Russische, Chinese, Rwandese, Egyptische, Zuid-Koreaanse TV?

De grootsheid van de Nederlander Johan Cruyff wordt niet aangetoond met quotes vol algemeenheden die door Nederlanders worden afgeleverd, maar met interessante quotes van op voorhand onpartijdige niet-Nederlanders. Er was er maar één, die van Guardiola, opgenomen in januari, en ik heb die maar één keer gezien, tijdens het 6-uur journaal. Waarom is die quote alleen overdag vertoond, en waarom heeft de NOS niet meer van zulke quotes verzameld en uitgezonden?

In het 8-uur journaal zat een item van Peer Ulijn over het taalgebruik van Johan. Grappig misschien, maar het mist de essentie. Johan was eerst en vooral een groot voetballer. Maak daar een item over.

In datzelfde 8-uur journaal en in het daaropvolgende herdenkingsprogramma werd telkens geschakeld naar correspondenten in Betondorp en Barcelona die in een zo goed als verlaten straat stonden. Als er niets te melden valt, meldt het dan niet.

In het herdenkingsprogramma zaten een paar oude lullen aan tafel die, aangespoord door Tom Egbers, onderlinge een wedstrijd deden wie hem het best had gekend en het laatst had gebeld. Waarom heeft de NOS geen hotlist aangelegd van personen die wel de grootsheid van Johan Cruyff kunnen verwoorden? Ik denk aan Hugo Borst, Henk Spaan, Willem van Hanegem, Sjaak Swart, Johan Neeskers, Nico Oudshoorn.

En dan die oude nietszeggende zwart-wit filmpjes uit zijn jeugd. Laat beelden zien uit zijn glorietijd als voetballer, het grote Ajax uit de jaren 1971, 1972, 1973 en het Oranje uit 1974.

Een necrologie moet je helpen met het rouwproces. Door het falen van de NOS ben ik nog steeds verdrietig. En dan vooral omdat hij geen waardig afscheid heeft gekregen.