Johan Cruijff

Pimgerritzen 24 mrt 2016

De legendarische nummer 14. Niet toevallig was dit het shirt wat ik in mijn jonge voetbaljaren het liefste droeg. Niet dat ik ook maar enigszins in de buurt kwam van zijn kwaliteiten. Kwaliteiten die hij in volle getalen bezat. Het Orakel van Betondorp. Ontelbare uren het internet afstruinen naar beeldmateriaal. Zien hoe hij aan de Middenweg 401, in Stadion De Meer, de meest fantastische dingen deed. Flanerend of nee zwevend over het veld. Was hij niet zelf aan de bal dan was hij wel in de weer om als een veldmaarschalk zijn manschappen te positioneren. Johan Cruijff, de man die Ajax groot heeft gemaakt. De man die in 1974 een hele natie achter zich wist te scharen. Wie kent de wedstrijd in Dortmund tegen Brazilië nou niet? De voorzet van Cruijff op Neeskens, 1-0. Johan die eigenhandig de stand naar 2-0 tilde door een voorzet van Krol fabelachtig binnen te werken. Het eerste West-Duitse balcontact in de finale? Inderdaad, Neeskens’ penalty na de geniale dribbel van Cruijff. El Salvador was niet alleen voor Nederland de hoop in bange dagen. Catalonië was in de ban van Franco’s bewind. De 0-5 overwinning op Real Madrid. Cruijff nam het zwalkende Barcelona bij de hand en zou dit zijn hele leven blijven doen. Als speler, trainer en als mens was Cruijff onnavolgbaar. Logisch toch? In zijn hoofd was alles logisch. Voor anderen was er vaak geen touw aan vast te knopen. “Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.” was dan ongetwijfeld zijn antwoord geweest. Voor mij persoonlijk is; “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.” een van Cruijffs’ invloeden op mijn leven. Invloedrijk was hij zeker. Bij Ajax en Barcelona. Triomfen reeg Cruijff aaneen. Alleen West-Duitsland en zijn ziekte wisten hem van een triomf af te houden. “Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.”. Helaas mocht het niet zo zijn! We zullen het stiftje tegen Haarlem, Ajax’ Europacups, de penalty met Olsen en zijn charisma nooit vergeten. Onsterfelijk bleek je niet te zijn een icoon zal je altijd blijven.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Cruijff
Sluiten