Een toost op het voorjaar

Sylvia Peters 18 mrt 2016

Het halve land is weer in rep en roer, want de Hema wenst ons geen vrolijk Pasen op de voorkant van zijn folder. Voor sommigen een mooi alternatief voor de zwarte Pieten discussie. Luuk Koelman zoekt het voor ons uit en het blijkt weer een storm in een glas water. De Hema wenst ons gewoon een vrolijk voorjaar, niet meer en niet minder. Een pak van mijn hart. We kunnen ons weer in andere dingen verdiepen.

Bijvoorbeeld naar die Australische documentaire kijken, waar het verband wordt uitgelegd tussen een hersentumor en wifi. Of het nieuwsstukje lezen over de Duitse ambassade in Turkije die wordt gesloten wegens terreurdreiging. Dan snel de foto’s wegklikken van de katten uit Parijs die met een zuur zijn bewerkt door één of andere dwaas. Het nieuws brengt sowieso geen positieve dingen. Je leest dat er in Israël iedere dag wel een beschieting, steekpartij of moedwillige aanrijding is. De beschietingen komen ook steeds dichterbij. Wat vroeger ‘de ver van je bed show’ leek, is nu soms dichterbij dan ooit. Deze week waren de Belgische agenten nog het doelwit van vermeende terroristen. In Nederland werden ook twee agenten belaagd en moesten de daders het bekopen met hun leven. De onderzoeken worden gelijk gestart, want ook oom agent is maar een mens en ook hij kan fouten maken. Dat blijkt wel bij het Antwerpse politiekorps, hier hebben zelfs een aantal agenten vluchtelingen en illegalen bedreigd en beroofd. Van België gaan we naar Turkije, ook één en al kommer en kwel. Aanslagen die ons hart beroeren, politieke beslissingen die onze haren overeind laten staan. Als we over de Turkse grens kijken, komen we in Syrië en buurlanden terecht. Gelukkig denkbeeldig, want in die ellende wil je geen dag verblijven. De hele regio is doorspekt met extremistische idioten, autoritaire machtshebbers en fanaten. Duizenden mensen leven daar iedere dag in doodsangst. Dat vinden we verschrikkelijk, maar we zijn nog banger dat het probleem zich naar Europa verschuift.

Weet je, ik pak toch die folder van de Hema er nog maar even bij. Gewoon lekker kwijlen bij de foto’s van de zoete Paas heerlijkheden. Genieten van de vrolijke voorjaarskleuren in de folder. Er staan geen korte rokjes in, zou dat niet mogen van de Hema? Mijn oog valt op de koosjere wijn. Bestaat dat ook? Ik denk dat ik toch maar de prosecco ga halen uit de ‘Vrolijk Voorjaar’ folder. Als ik al dat nieuws blijf volgen, kan het voorjaar volgens mij wel een flinke toost gebruiken.