De dump supermakt in Tsjechië

sonjavandenende 7 mrt 2016

Afgelopen week was ik op een reisje naar Tsjechië, naar het mooie Brno, of zoals het vroeger tot ongeveer 1948 heette: Brunn (Duitse tijd).
Een leuke stad, rijk aan historie en vriendelijke Tsjechische mensen. Ik besloot na al de culturele bezienswaardigheden een middagje “shopping” te gaan doen in het mooie centrum.
Wat schetste mijn verbazing, Tsjechië, lid van de EU, dus zou je denken met een redelijke welvaart is buitengewoon arm, elke paar meter een 49 Kronen (rond 1,50 Euro) shop, met 2e hands kleding, niet één, nee wel tientallen in het niet zo grote centrum. Maar het meest erge vond ik de “goedkope, over de datum artikelen” Supermarkten. Gewoon in de hoofdstraat.
Dus ik naar binnen,er heerste een gigantische drukte binnen. Na langs de schappen te lopen, viel ik van de éne in de andere verbazing: Afgeschreven producten uit Nederland aan te treffen, niet één, nee wel tientallen:
Bv: Honing ringetjes van de C1000, datum 2/1/2016, Oosterhoutse lekkertjes, datum 10/9/2015, Bussink ontbijtkoek, datum Augustus 2015..Drop, chocolade van de Albert Hein en ook veel producten uit Duitsland: Dr. Oetker, Milka chocolade etc.
Deze producten en supermarktketens verkopen dus hun “over de datum artikelen” aan Tsjechië, misschien wel voor redelijk wat geld!
Waarom worden deze producten niet gewoon naar de Nederlandse voedselbanken gegeven? Er zijn genoeg minima, of “armen” in Nederland die dit kunnen gebruiken, denk ook aan de vluchtelingen. Maar het meest erge vind ik eigenlijk dat de producten zo ver over de datum waren, dat het eigenlijk een gevaar voor de volksgezondheid oplevert!
En volgens vele EU richtlijnen over veilig voedsel en Hygiëne zou dit toch eigenlijk niet toegestaan mogen worden. Verderfelijk is het ook dat dat “Nederlandse supermarkten en producten” deze producten verkopen, dit kan echt niet, de winst die “multinationals” maken is al veel te veel en dan nog je ” bedorven” producten aan een armer EU land verkopen!
Zo te zien lappen veel landen deze EU richtlijnen aan hun laars, dat bewijst des te meer dat de EU, niet voor de burgers bedoeld is maar een log apparaat, dat eigenlijk alleen maar geld kost voor de burgers. Sowieso, zijn ze het nergens over eens, denk aan de vluchtelingencrisis, in Oost Europa zul je bijna geen vluchteling tegen komen, maar is dit niet logisch? De oost Europese landen, net als Griekenland zijn arm erg arm, zo erg dat ze over de “datum producten” eten en in Griekenland 1 op de 3 Griekse kinderen onder armoede grens leeft.