UWV voor beginners

carolijnschrijft 22 feb 2016

Ik zit met zo’n 40 andere werkzoekenden in een kamertje op het UWV kantoor. Twee jonge dames gaan ons uitleggen hoe we zo snel mogelijk aan het werk komen. De gemiddelde leeftijd schat ik 51, ikzelf ben 37 en dus van het digitale tijdperk.
Na wat praktische informatie over randvoorwaarden en de manier van communicatie tussen ons en het UWV (digitaal) gaat nu komen waar wij allen op wachten. Hoe zet ik mezelf goed neer op de arbeidsmarkt?
De dames vertellen over recruiters en human resource managers die veel gebruik maken van social media. Dat in je inbox van werk.nl een hoop tips and tricks vindt om je kans op werk te vergroten. Dat netwerken de grootste kans is op het vinden van een baan. En dat je er dus voor moet zorgen dat je een LinkdIn account aanmaakt. En dat het handig is om ook Twitter in de gaten te houden en dat je hopelijk snel veel followers krijgt. Haha.
De powerpoint van de presentatie zal ook in onze inbox komen. ‘Zijn er nog vragen?’
Het is stil. Ik denk omdat 75 % van de deelnemers geen idee heeft waar dit over gaat. Ik was werkzaam in de zorg. Waar een ‘human resource manager’ nog gewoon ‘hoofd personeelszaken’ heet. Maar zoals gezegd ben ik van het digitale tijdperk en heb in mijn vriendenkring zelfs HR managers.
Nu zit ik tussen de mensen die naar het logo van Twitter kijken en denken dat ze moeten gaan solliciteren bij een dierenwinkel. Mensen die net Facebook hebben ontdekt of meekijken met hun (klein) kinderen. Die nooit gehoord hebben van LinkdIn. Voorzichtig gaat er een hand omhoog van een wat oudere man. Hij heeft na 3 weken zijn inbox van werk.nl onder de knie, maar hij heeft wat vragen. Of hij een afspraak kan maken met iemand die hem helpt. De dame van het UWV vertelt; ‘Onze jobcoaches maken na 4 maanden een afspraak met u. Wij geven u eerst de kans om in die 3 maanden zelf een baan te vinden. Maar online kunt u wel trainingen vinden die gemaakt zijn voor de 50 + doelgroep.’
Er klinkt geroezemoes in de zaal. Want dat deze meneer niet de enige is die moeite heeft met de nieuwe manier van solliciteren sinds 1984 is duidelijk. Ik hoop dan ook van harte dat er een recruiter is die de ‘hands on mentaliteit’ van deze mensen waardeert en dat ze snel @work op hun Facebookstatus mogen zetten.