Treinstel vijf

Jacqueline Oerlemans 18 jan 2016

‘Er wordt niet meer met elkaar gesproken in de trein’ is een veelgehoorde zin tegenwoordig. Ik voer gesprekken genoeg in de trein. In een stiltecoupé met mijn mond dicht. De trein is bij uitstek de plek voor het onderhouden van mijn bekende sociale contacten. Via mijn telefoon. Voornamelijk via Whats App.

Tot het moment dat ik een keer in treinstel vijf beland. In treinstel vijf zet ik me neer naast Forens. Ik maak geen contact met Forens maar duik in mijn telefoon. Na drie kwartier heb ik een paar korte gesprekken gevoerd met mijn sociale contacten, heb ik mijn mail beantwoord en weet ik weer wat er speelt in de wereld dankzij metronieuws.nl. En dan kijk ik naast me, om te zien waar ik precies beland ben.
Ik zie Forens. Zijn echte naam ken ik niet. Ik noem hem zo want die naam is gemakkelijk te onthouden. Ik draag namelijk dezelfde naam. Ik glimlach naar Forens en wens hem een goedemorgen. Hij doet hetzelfde. En we raken in gesprek. In treinstel vijf. Als ik uitstap ken ik zijn halve leven. Zijn werk, zijn hobby’s en zijn passie. Hij weet ook meer van mij in één gesprek dan sommige anderen die ik vaker zie. Forens werkt momenteel in dezelfde stad als ik en we lopen samen op.

Ik zie Forens steeds vaker. Als we op dezelfde tijd uit de trein stappen. Forens vraagt in welk treinstel ik dagelijks reis en ik antwoord met ‘wisselend’. Ik had er namelijk nooit bij nagedacht. Ik stap in het treinstel dat voor mijn neus stopt. Forens laat ontvallen dat hij dagelijks in treinstel vijf zit. Het duurt even voor het kwartje valt. Maar die schuld schuif ik graag af op de invoering van de euro. Ik heb de kwartjes sindsdien niet meteen meer bij de hand.

Ondertussen ben ik steeds vaker te vinden in treinstel vijf. Voor een leuk gesprek. Voor persoonlijk contact, face tot face. Intussen weet ik zijn echte naam en is een nieuwe vriendschap gelegd. En dan bedenk ik me dat Forens, zonder dat hij het weet, een mooi initiatief heeft bedacht….

Forensen die dagelijks met de trein reizen en zin hebben in een goed gesprek middels persoonlijk contact kunnen zich verzamelen in treinstel vijf. Een plaats waar nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan. Forens en ik weten intussen; ‘Treinstel vijf is bij uitstek dé plek voor een goed persoonlijk gesprek!’