Incongruentie

Ik heb een associatie met het nummer ´The eye of the tiger´. Ik zie een buitengewoon gespierde, humeurige en vastberaden Rocky Balboa voor me die voorovergebogen loopt en gebukt gaat onder de zware munitie die om zijn nek hangt. Maar wat zie ik? Een Haagse ex-postbode met bierbuik en een net iets te groot fout shirt. Nickname; Barney.

In de studio van ‘Meer voor mannen RTL 7’ zit een gast met klein brilletje en een reclamesticker op zijn polo commentaar op de partij te leveren alsof het een schaakpartij betreft tussen Karpov en Kasparov. Deze man heet Co Stompé en Co denkt analist te zijn. Vroeger analyseerde ‘The matchstick’ als trambestuurder de tramrails van tramlijn 14 te 020.

Absolute topper in deze sport is Michael van Gerwen die op zijn 13e met darten begon in een café met wat vrienden. Ik vraag mij 2 dingen af over deze vorige zin; wat moet een 13 jarige in een café en is darten nou wel of geen topsport? Het antwoord op de eerste vraag laat zich misschien raden, maar ik wil het niet weten. De tweede vraag is wat interessanter. Ondanks de levende bowlingballen in het publiek, de referee die onbeschaamd met doorrookte stem ‘One hundred and eighty!!!’ galmt en de foute te strakke pakjes van de ‘walk on girls’ vind ik het tóch wel een vorm van topsport. Overigens vind ik dat laatste voorbeeld een beetje ongelukkig, zo fout zijn die meiden nou ook weer niet, daar kom ik wel overheen.

Waarom ik darten dan toch een vorm van topsport vind? Darters moeten goed kunnen rekenen, enorm kunnen focussen en voorzien zijn van ‘stalen ballen’. Ook niet geheel onbelangrijk: mentaal ijzersterk zijn. Als ik darter geweest zou zijn zou ik vanwege teleurstelling, woede en onmacht zeker een aanslag hebben gepleegd door mijn pijlen ‘per ongeluk’ in de rug van mijn tegenstander te planten. Kortom, mijn persoonlijkheid past niet bij deze sport, darts is zeer sportief en bovenstaande eigenschappen van een topsporter bezit ik helaas niet.

Speciaal voor Co Stompé (ik neem aan dat Co een woordenboek heeft) en de criticasters van darts die vinden dat het maar een simpel café spelletje is analyseer ik deze sport in één woord;

Incongruentie.