Geen blonde haar beter dan Fatima

Barbara_V 6 jan 2016

Ik leerde haar pas echt kennen in het begin van ons derde jaar journalistiek in Utrecht. Ik blond en blank en zij donker en met hoofddoek. Ze kan lachen met haar ogen en het voelt als een warme deken op een koude winterdag als zij met je praat. Of dat nu is over school, over maatschappelijke ontwikkelingen of over het wel of niet gaan voor de soep van de dag. Het is fijn om je in haar omgeving te begeven. Ze inspireert anderen door haar kennis maar ook de open blik waarmee ze nieuwe kennis ontvangt. Ze helpt je zonder dat je het punt hoeft te bereiken om haar hulp te vragen en ze wil daar niets voor terug.

Fatima is de enige persoon die ik ken die nooit over iets of iemand zal oordelen. Ze laat je zelfs twijfelen over of ze wel weet wat vooroordelen zijn. Dat is uiteraard niet waar, want die vooroordelen, daar wordt ze door de samenleving iedere dag mee geconfronteerd. Nog geen maand geleden maakte ik het bewust mee na een studentenreis naar Praag. Wanneer we bij een douane controle in de bus net over de Duitse grens worden gevraagd om onze identiteitsgegevens checken ze die van Fatima tot twee maal toe grondig en wordt ze met een strenge strakke blik van onder tot boven bekeken waarna een neppe glimlach volgt. Alsof ze blij moet zijn dat ze mag blijven zitten. Terwijl ik er, bij dezelfde persoon, met een oprechte glimlach en een vriendelijk ‘fijne reis nog’, vanaf kom.

Fatima heeft mij geleerd hoe het is om in een maatschappij te leven die je constant beoordeeld. Nooit eerder besefte ik het effect van de blikken en gebaren die zij wel en ik niet krijg. Fatima is een geweldig persoon met een hart groter dan die van mij. En zij moet zich constant bewijzen aan iedereen. En dat wordt door de huidige ontwikkelingen alleen maar erger. De volgende keer dat ik moet lezen dat zij haar ID-kaart moet laten zien, haar tas moet laten controleren en haar laptop uit haar tas moet halen om ergens binnen te komen, terwijl twee blanke blondines mogen doorlopen, controleer dan alsjeblieft ook mijn ID-kaart, tas en laptop want ik ben geen blonde haar beter dan Fatima.