Ik besta dus ik ben trots. Mag ik?

Door de jaren heen vertelden veel mensen mij: “Jij doet goed werk.” “Jij gaat wat bereiken.” “Wij zijn trots op jou.” “De hele gemeenschap is trots op jou.” “Wees trots op jezelf.” Zo gaat dat soms, in een Indiase / Hindoestaanse gemeenschap. Zij verwezen naar mijn school, academische en andere prestaties. Wat is trots zijn? Waarom moest ik trots zijn? Wat is een prestatie?
En terwijl iedereen mij vertelde om trots ze zijn, was ik trots? En terwijl ik luisterde naar al deze mensen, dacht ik vaak: maar alle anderen dan? Mogen zij niet trots zijn, maakt niet uit wat zij presteren?

Waar ben ik dan trots op? Ik ben er trots op om een Indiër te zijn! Maar wacht, ik heb een Nederlandse nationaliteit. Ben ik dan trots om een Nederlander te zijn? Ik ben er trots op een Hindoe te zijn! Maar wacht, ik geloof dat alle geloven gelijk zijn. Wat is die trots dan? Ik ben er trots op een vrouw te zijn! Maar als ik een man was geweest, was ik dan niet trots? Goed, nog een poging: ik ben er trots op dat ik arts ben geworden! Maar wacht, is dat wie ik daadwerkelijk ben?

Ik zocht en zocht en kon de woorden niet vinden voor wat trots zijn is. Uiteindelijk kwam ik erachter dat trots zijn voor mij het warme gevoel in mijn borst is, dat ik iets goeds doe, dat ik iets uit mijn comfortzone heb gedaan, een lach heb gecreëerd op een ander gezicht.

Er is niet één manier om trots te zijn, niet één manier waarop dit uit te dragen is. Voor mij is het een groot goed dat ik trots kan zijn mijzelf te zijn. En ik ben trots op wie ik vandaag ben. En als jij trots bent op wie jij bent, draag die trots dan voor de volle honderd procent. Dat op zichzelf is een prestatie.

Voelde ik mij altijd trots? Nee. Vele keren voelde ik mij niet trots. Ik leid een goed leven, waarom ben ik dan niet trots? Hoe? Op bepaalde momenten, en ik denk velen met mij, dacht ik: “Dit is nog niet goed genoeg.” “Kijk wat de ander heeft bereikt.” Wij gaan maar door met wat we doen of het kan ons totaal niet schelen of wij trots kunnen voelen.

Het bewustzijn van het belang van trots zijn en het echt te voelen is iets wat ik ontdek en tijd voor neem. Laat alle mensen denken wat zij willen denken. Voel alsof jij op de top van de wereld staat en voel je trots op alles wat jij bent vandaag.
Zeg het tegen jezelf en tegen anderen: Ik ben trots op het bestaan. Ik besta dus ik ben trots. Mag ik?