De ondergang van het lieveheersbeestje

hannekedevries 4 jan 2016

Mijn voorspelling voor 2016 is dat het lieveheersbeestje een zeldzaam dier wordt. Deze voorspelling is niet gebaseerd op gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar op het aantal lijkjes van lieveheersbeestjes dat ik elke dag op de badkamervloer vind. Lijkjes? Badkamervloer?

Ieder jaar verzamelen in de herfst de lieveheersbeestjes zich in mijn badkamer. Altijd op precies dezelfde plek, namelijk net onder het plafond op het houten kozijn van de openslaande ramen. Het is dringen om daar met z’n allen een comfortabel plekje te vinden. Als de beestjes eenmaal hun plekje hebben gevonden, heb je er tot aan de lente geen last meer van. Stilletjes wachten ze op de eerste warme stralen van de lentezon om dan met z’n allen de frisse buitenlucht in te vliegen.

Dit jaar is alles anders. In de herfst kwam de migratie naar de badkamer langzaam op gang, maar uiteindelijk zaten er toch weer grote groepen lieveheersbeestjes boven op het kozijn. Het duurde niet heel lang voordat zij, geheel tegen de traditie van anderen jaren in, het kozijn verlieten en op onderzoek uit gingen. Ik vrees dat de warme herfst en winter slecht samengaan met hun winterslaap. Ze zitten nu op de spiegel naar mij te kijken terwijl ik mijn tanden poets. De glazen wand van de douche is ook een favoriete plek. Ze houden zich manhaftig staande op hun kleine pootjes als het warme water over de gladde wand in stroompjes naar beneden glijdt. Ze vliegen om mij heen als ik de was sorteer of mijn haren kam. Best irritant eigenlijk en ik vraag mij stiekem af of er elegante manieren zijn om van deze beestjes af te komen. Is het geen ongedierte? Brengen ze geen enge ziektes over? Ze lijken dan wel heel schattig met hun rode schildjes met zwarte stippen, maar zijn het geen sluipmoordenaars in disguise?

Ieder probleem lost vanzelf op als je maar lang genoeg wacht. De lieveheersbeestjes kunnen als ze stilzitten, best een aantal maanden zonder eten. Hun huidige actieve leven kost echter te veel energie en is een stuk gevaarlijker dan op een kozijn wat slapen. Zij vliegen zich te pletter tegen de spiegel, worden door het water van de douche in doodstrijd naar het putje gedreven, vallen uitgehongerd neer op de badkamervloer. Er zit nu niet een lieveheersbeestje meer op het kozijn. Ik zeg u, in de lente van 2016 is het lieveheersbeestje een uitgestorven dier.