DONDEREN IN KEULEN

Fons Nijpels 8 jan 2016

Wat een afschuwelijke toestand in Keulen op Oudejaarsavond, ik schaam mij man te zijn. Wat daar aan mijn soortgenoten rondliep en zich zo schandelijk misdroeg, verdient het bijna om ontmand te worden. En zo jammer en onterecht dat het vluchtelingen in het algemeen in een slecht daglicht stelt. Want op het feit dat het hoofdzakelijk buitenlanders waren wordt nu alle nadruk gelegd; de rechtse kerk spint er weer dik garen bij.

Wat echter volledig buiten beeld blijft, is de rol van het vuurwerk dat gebruikt werd om het dronken tuig van machts – en imponeringsmiddelen te voorzien. Dat is duidelijk te zien op de beelden. Ik was al tegen gebruik van vuurwerk door het grote publiek, maar heb daar nu nog een argument voor bijgekregen. In handen van tuig geeft het hen extra macht en is een wapen in hun handen; we zagen dat al eerder in stadions. Vuurwerk kan dus ook nog eens heel eenvoudig (verder) misbruikt worden.

Daarom opnieuw een pleidooi tegen de vrije verkoop van vuurwerk. Deze rotzooi moet gewoon van de markt af zodat het legale, al sterk bezwaarlijke gebruik door het grote publiek rondom Oud en Nieuw, wordt beeindigd, en we een stuk wapentuig afnemen van het tuig dat het ook nog verder misbruikt.

Er is een uitdrukking: "Ik heb het in Keulen horen donderen", en dat heeft nu een extra betekenis gekregen.