ALCOHOL EN TABAK

Fons Nijpels 9 jan 2016

Zat te kijken naar ‘Jinek’ waar 2 ex-alcoholisten aan het woord kwamen. Beiden zijn ervan afgekomen, maar weten dat ze zich moeten houden aan 100% onthouding, om niet terug te vallen. Ze zeiden ook dat het sociaal zo’n verschil maakt tussen stoppen met roken en stoppen met drinken. In het eerste geval zou je als een held worden beschouwd en dito behandeld, terwijl stoppen met drinken gepaard gaat met behandeling door je omgeving als ‘looser’.

In deze tijd van het jaar zijn veel mensen bezig met hun goede voornemens uit te voeren, en dat kan dus heel goed gaan over stoppen met roken of stoppen met drinken. Beide is een ernstige, ziekelijke, gezondheidsbedreigende verslaving, en diegenen die erin slagen om er af te komen zijn echt helden, die door hun omgeving als zodanig behandeld en gesteund zouden moeten worden. Dus beste mensen, als u iemand heeft die bezig is af te kicken, stel ze dan niet bloot aan opmerkingen als: "Doe niet zo ongezellig" of: "Ga asjeblieft weer roken/drinken want ik vind je maar chagrijnig". Deze mensen verdienen respect en steun van hun omgeving teneinde de kans op slagen te verhogen!

Maar ik ben het niet eens met hun veronderstelling dat de samenleving zoveel anders aankijkt tegen het stoppen met roken dan wel drinken. Roken is bijna altijd een verslaving, en verslaafde drinkers zijn meestal in hun omgeving ook wel als zodanig bekend. Het afkicken is even moeilijk en vereist veel wilskracht, steun, en leidt in beide gevallen tot de noodzaak tot 100% stoppen. Ik denk dat de samenleving dat ook wel inziet, en niet dat verschil maakt.

Het verschil tussen tabak en alcohol is wel dat tabaksgebruik bijna altijd leidt tot verslaving, terwijl de kans op verslaving bij alcohol veel lager is. De meeste mensen slagen erin om op een beperkte manier om te gaan met alcohol, en raken dus niet verslaafd, terwijl het beginnen met roken bijna onmiddellijk doorschiet in verslaving. Tabak is meestal ook de startersdrug, waarna sommigen doorschieten naar een multiverslaving. Het percentage rokers onder alcoholverslaafden is aanzienlijk hoger dan gemiddeld, en voor gokverslaafden geldt hetzelfde. Gebruikers van zogenaamde ‘softdrugs’ zijn eerder verslaafd aan de tabak die ze ook gebruiken, dan aan het meer spraakmakende gebruik van de hasj of marihuana. Raar is dat het gebruik van de ‘softdrugs’ vaak zorgwekkend wordt gevonden, maar de verslaving aan de tabak niet.

Petje af voor de gestopten en hou vol beste mensen, u bent het waard om te slagen!